И ван Звездев винаги има предпочитания към нашенската кухня и дори, когато прави неща от други страни, гледа да ги пригоди към родния вкус. Ето няколко идеи от zvezdev.com.
Ядосана манджа
Продукти:
6 с.л олио
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
5 печени чушки
4 яйца
200 гр сирене
5 стръка магданоз
1/2 ч.л.сол
Приготвяне: Загрява се олио в тиган и на умерен огън се запържва за половин минута брашно. Поръсва се с червен пипер разбърква се внимателно и се залива с 1 чаша вода. Оставя се да се заври, за да се получи гъста кашичка - тип боза. Като се бърка непрекъснато. Тогава се слагат цели печени чушки. Между тях се поставят яйца. Слага се капак. На тих огън изчакваме да се забулят за около 5 минути. Сиренето се нарязва на пръчици. Реди се между забулените яйца и поръсва със дребно нарязан магданоз.
Пълнени патладжани с кайма
Продукти:
1 кг патладжани
3-4 домати
1 глава лук
500 г кайма
6-7 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
2-3 с.л. магданоз
сол на вкус
Приготвяне: Патладжаните се разрязват на две, правят се прорези с нож като ромб. С лъжица се изважда сърцевината и накълцва на дребно. Поръсва се със сол като се поръсват и издълбаните патладжани. Оставят се да се отцеди горчивия сок за около 1 час и изплакват с вода. Лукът се нарязва на дребно, както и два домата. В голям тиган леко се загрява олио. Слагат се доматите и запържват за около минута, добавя се лукът. След минута се слага накълцаната вътрешност на патладжана и пържи 3-4 минути. Подправя се с червен пипер. Тогава се слага кайма, котлонът се изключва. Посолява се и хубаво се разбърква. Издълбаните патладжани се слагат в намаслена тава, поливат се с малко олио и пълнят с каймата. Останалия домат се реже на полумесеци или осминки и се подрежда върху напълнените патладжани. Посоляват се и поливат с тънка струя олио. Патладжаните се пекат на 180 градуса за 50 минути в предварително затоплена фурна.
Домати шмеркезе
Продукти:
125 г краве масло
400 г сирене
50 мл прясно мляко
1/4 ч.л. смлян кимион
4 домата
1/2 ч.л. червен пипер
Приготвяне: Сиренето се слага с студена вода да се обезсоли за една нощ, или се залива с гореща вода и оставя за 30 минути. С миксер се разбива меко масло за минута. Обезсоленото сирене се настъргва на ренде и претрива през едро сито. Слага се при маслото. Подправя се с червен пипер и кимион. Разбива се като се налива млякото, докато стане на пухкав пастет. На всеки домат се изрязва капак и се издълбава сърцевината с лъжичка, посолява се и се обръща в тавичка да се отцеди за 30 минути. Тогава се пълни със сместа и декорира с пипер на зърна и магданоз. Поднася се с канапе от зелена салата.
Кюфтета по Еленски
Продукти:
1/2 кг кайма
5 филии еленски бут (хамон или бекон) - 100 г
1/2 глава кромид лук
2 с.л. галета
1 яйце
1 ч.л. чубрица
3 с.л. олио
сол на вкус
100 г кашкавал
За доматения сос:
400 г стерилизирани пасирани домати
1/2 глава кромид лук
1 в.ч. червено вино
1/2 ч.л. захар
1 скилидка чесън
4 стръка пресен магданоз
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
Приготвяне: Каймата се омесва със ситно половин глава ситно нарязан лук, галета, яйце, сол и чубрица. Оформят се тънки елипсовидни кюфтета. Филиите еленски бут (хамон) се нарязват на ивици широки 3 см. Всяко кюфте се увива с ивиците еленски бут, така че да се оформи кръстче. В леко затоплено олио кюфтетата се запържват за минута от всяка страна, като се поставят със затворената част надолу. След като се запържат, се слагат в тава за печене. В същия тиган и мазнина се приготвя сос. Слага се половин глава ситно нарязан лук за да се запържи за минута. Поръсва се със захар и залива с вино. Вари се 2 минути докато се изпари. Подправя се с червен пипер, слага се скълцан чесън и пасирани домати. Кипва се и се заливат кюфтетата. Поръсват се с дребно нарязан магданоз. Запичат се за 20 минути в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Изваждат се и върху всяко кюфте се слага по филийка кашкавал. Запичат се отново за 10 минути и поднасят.