И ван Звездев възражда множество обичани български рецепти, някои ги прави на нов глас, други ги показва в най-автентичния им запазен вид. В кухнята на Звездев винаги е интересно, както и на zvezdev.com.
Орехов крем с бял шоколад
Необходими продукти:
За белия крем:
- 100 г бял шоколад
- 150 г извара
- 1 с.л. прясно мляко (може също кисело мляко или сметана
За ореховия крем:
- 300 мл прясно мляко
- 3 жълтъка
- 50-60 г захар
- 20 г пшенично брашно - 1 пълна с.л.
- 50 г орехови ядки
- бял шоколад за поръсване
Начин на приготвяне:
Правим белия крем. Разтопяваме шоколада на водна баня, като водата не трябва да надвишава 50 градуса. Оставяме го леко да се охлади. Разбиваме изварата заедно с 1 с.л. прясно мляко. След като се получи гъст крем, прехвърляме към разтопения и леко изстинал шоколад. Размесваме добре.
Приготвяме ореховия крем, като в купа разбиваме жълтъците с готварски тел, заедно със захарта. Заливаме с прясното мляко, прибавяме пшеничното брашно. Загряваме сместа на бавен огън, но без да завира. Разбъркваме енергично.
В сух тиган запичаме ореховите ядки, след което ги смиламе на фин прах заедно с 1 с.л. захар. Прибавяме ги към крема, оставяме го да се охлади. Сипваме в десертни чашки, като редуваме бял и кафяв крем. Оставяме крема да се охлади, след което поръсваме със ситно нарязан бял шоколад.