0

М иенето на кучешките зъби не е каприз. При животните, както и при хората, по зъбите се образува плака. А ако се остави непочистена, тя с времето се превръща в зъбен камък, което от своя страна води до възпаление на венците, лош дъх и понякога дори загуба на зъби. В идеалния случай трябва да миете зъбите на кучето си всеки ден. Но дори три пъти седмично на първо време ще бъде достатъчно, ако домашният любимец няма очевидни проблеми със зъбите. И така нека започнем:

1. Изберете правилното време

Кучето трябва да е спокойно и отпуснато. Процедурата трябва да се извършва между храненията, за предпочитане през нощта.

2. Подгответе всичко необходимо

Ще ви трябва специална четка за зъби за кучета. Различава се от човешката: по-мека е и е огъната под ъгъл от 45 градуса. За кучета с тегло под 25 килограма са създадени малки силиконови четки, които се слагат на пръста.

Също така трябва да закупите специална паста за зъби, която да е привлекателна за вашия домашен любимец, като например пилешко или телешко. Човешката ментова паста не е подходяща за животно: съдържа вещества, които могат да увредят стомаха на кучето.

3. Заемете правилната позиция

Седнете така, че да сте на същото ниво като кучето. Не висете над него - тази позиция може да изнерви животното. Ако кучето е от по-дребна порода, поставете го в скута си. Погалете и успокойте животното, като му кажете, че няма от какво да се тревожи.

4. Подгответе венците си за почистване

Тествайте готовността на вашето куче за четкане, като докоснете венците и зъбите с пръст. Лекото докосване ще позволи на животното да свикне с усещането за чужд предмет в устата. Масажирайте малко венците и след това продължете към основното.

5. Тествайте пастата за зъби

Нанесете малко количество от пастата върху пръста си и я предложете на вашето куче. Оставете го да оближе лакомството – напълно безвредно е. Ако животното харесва вкуса на пастата, можете да преминете към миене на зъбите. Ако не, ще трябва да закупите продукт с различен вкус.

6. Пристъпваме към същинската част

Повдигнете горната устна на вашия домашен любимец и докоснете зъбите под ъгъл от 45 градуса. Отстранете плаката от предната линия на зъбите с леки масажни движения. Сега повторете всички стъпки, движейки четката в кръг. Ако венците на любимеца кървят по време на четкането, не се притеснявайте – това се случва доста често. При тежко или продължително кървене се свържете с вашия ветеринарен лекар.

7. Награда

Не забравяйте да наградите любимеца – това може да е кокал или гумена играчка.