0

В анга е знаела датата на смъртта си, казват нейните най-близки приятелки и съседки.

Според една от приятелките - Ели Горева, Ванга често е сънувала предсказанията си. Приятелката твърди, че пророчицата е отбелязвала и датата на собствената си смърт, като е рекла: „На 11 август почивам, на 12-и ще се чудят дали да ми вземат мозъка за изследване, на 13-и ме погребват, на 14-и пътувам, а на 15-и ще бъда на трапезата на Богородица“. Така и станало. Ванга наистина издъхва на 11 август 1996 г., три дена по-късно я погребали. Останалото е само мит.

„Виждаше и в миналото, и в бъдещето, но предсказания за Трета световна война не съм чула да е правила“, разказва веднъж Горева. Тя смята, че Ванга никога не е казвала и приписваните на нея предсказания за удара срещу кулите близнаци в Ню Йорк през 2001 г., потъването на руската ядрена подводница „Курск“, избора на Барак Обама за първия чернокож президент на САЩ и т.н. Това са неща, появили се след смъртта й, и никой не обявил кога ги е чул от Ванга.

Нашествие

В последно време из руски медии отново се тиражират различни предсказания на Ванга, особено това, че е предричала Трета световна война, идването на извънземни, изтреблението на живота на Земята от космически бактерии, изчезването на расите и други подобни апокалиптични картини.

Трябва обаче да се отбележи едно – никъде руснаците на посочват кога и пред кого Ванга е предричала подобни катастрофи. Хората, които са я познавали – нейните роднини и близки, както и съседите, не могат по никакъв начин да си спомнят, че пророчицата е говорила за Трета световна война.

Трябва да се каже, че в последните десетина и повече години се приписват на Ванга все различни дати, които уж споменала за Трета световна – първо през 2008-а, после през 2012-а, 2014-а, 2015-а и сега за догодина. Тя щяла да тръгне като обикновена война с обичайните средства, но след това щели да бъдат използвани ядрени оръжия, а накрая и химически (в този ред според кълнещите се в думите на българската пророчица). Догодина в резултат на радиоактивния прах в Северното полукълбо трябва да загинат почти всички животни и растения, а в същото време мюсюлманско нашествие ще притисне останките от Европа.

„Ванга никога не е правила такива предсказания. Някой си ги измисля, после други ги преповтарят и така се стресират хората. Спекулират с името й, защото всички й вярват“, коментират дългогодишни съседки и приятелки на пророчицата в Петрич.

Преди време нейната съседка Бойка Костадинова каза: „Вечер често ни разказваше как е минал денят й. Много съвети сме слушали от нея, на хиляди е помогнала, ама за края на света не сме чували да говори. Нека, който е чул, да ги разкаже. Ама сега е лесно, Ванга я няма, та да се защити. Вкарват й в устата какви ли не небивалици“.

Никъде Ванга не е описвала как Европа се завладява от мюсюлмани, хората се превръщат в роботи, космически кораб пренася на Земята ужасна болест. Няма да сме свидетели и на появата на нова раса и изчезването на досегашните три. Не е говорила и за велик глад и война на Марс. Не е и казвала нищо по въпроса дали Слънцето ще започне да се охлажда. Както и за това дали човечеството ще се пресели на друга звездна система, макар често да го има в много медии по света, които със същия устрем понякога приписват и апокалипсис в устата на Ванга.

Компот

Ели Горева от Асеновград станала постепенно от близките приятелки на Ванга. Всичко започнало през 1969 г. В интервю жената си спомня: „Първата ми среща с Ванга бе на 25 декември 1969 г. Дойдох, тук имаше много хора. Ванга излезе и каза, че днес няма да гледа, защото е Коледа и ще ходи на църква. На следващия ден ме прие, бях номер 8. Позна ми болестта, от която години се лекувах. Каза ми да пия отвара от тиквено семе. Имах и тежък аборт, та се бях притеснила дали ще имам дете. Предсказа ми, че ще гледам бебе и да се обадя веднага, като се роди“.

Така и станало. Родила момиченце и веднага звъннала по телефона в къщата на Ванга. Пророчицата й казала името на детето - Росица. По-късно кръстила дъщерята в църква. Така семейството станало сред редовните гости на Ванга. А мъжът често варял компоти за пророчицата.

Ванга била оптимист и не мислела за края на света. Виждала лошотията у хората и държавните служители, но все давала съвети как да се живее по-добре. Строго се придържала към Библията. Казвала, че всичко за света е описано в нея, но трябва да се чете внимателно и да се тълкува. Била силно вярваща.

Сандък

Понякога Ванга директно изричала какво вижда, макар и често да говорела иносказателно. Нейната съседка Бойка си спомня веднъж как по време на купонната система вкъщи загубили полагащите им се талони за храна. Паникьосали се, обърнали цялата къща и нямало следа от тях. Тогава срещнала Ванга и съседката й се оплакала. Пророчицата рекла: „Зад сандъка са паднали! Как така да ги няма? Не сте търсили като хората“. При проверка се оказало, че купоните са точно зад сандъка.

Иначе Ванга отказвала да говори директно за болести и смърт. Отказвала и да разкрива кой, къде, какво е откраднал. Казвала, че си има милиция за тази работа. Не обичала да казва кой е крадецът, за да няма саморазправа, защото можело да стане още по-голяма беля. А и смятала, че често някой много близък е крадецът и това можело повече да нарани човек, отколкото да си намери откраднатото.