0

В аско Василев свири за 24 май в залата на Айфеловата кула заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера „Ковънт гардън“.

Цигуларят Васко Василев пред "Телеграф": Откраднах паспорта на мама и избягах в Татарстан

„За мен това е най-прекрасният празник! Слава Богу, че имах свободни дни“, каза пред „Телеграф“ цигуларят. Самият концерт, посветен на празника, е на 26 май в зала „Густав Ефел“, както французите произнасят името на създателя на Айфеловата кула. Въпросната зала е бутикова и от нея се разкрива изключителна гледка към града от първия етаж на символа на френската столица.

Пет

За българския празник в центъра на Париж ще свирят музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин в лицето на самия Васко. Това са французойката Флоранс Гарел (цигулка), японката Каору Ямада (цигулка), британецът Матю Кетъл (виола) и австрийката Гундула Лайтнер (виолончело). В програмата на концерта се включени произведения на Вивалди, Бизе, Брамс, Сен-Санс и др. За концерта в Париж българският цигулар ще пристигне от Япония, където има предвидени участия.

Годишнина

А с това представление в Айфеловата кула ще бъде отбелязана и 20-ата годишнина от създаването на Българския културен институт в Париж. „За мен като артист едно от най-силните вдъхновения за концерт безспорно е мястото, локацията, залата, градът. Когато получих поканата от г-жа Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, нямах никакво колебание, че ще приема. Остана само да намерим възможна за всички ни дата“, споделя Васко Василев.

СКАНДАЛНО: Васко Василев чака мейл 3 месеца от наш театър!

А както „Телеграф“ писа, Васко Василев тръгва у нас през ноември на едно от най-интригуващите турнета. На него първо ще бъде представен филмът Vasko & The Violin - „Васко и цигулката“, който снимаха Лора Крумова, операторът Добромир Иванов и Мария Йотова. А след това Васко ще свири едни от най-емблематичните произведения в репертоара си.

Снимките на самия филм започват в Лондон при подготовката за коронацията на крал Чарлз III, където участва и Васко Василев. А във филма има уникални кадри от детството на цигуларя, от по-нови години, той самият обяснява атрактивно за премеждия, приключения и триумфи.