0

Н якои хора смятат, че сексуалният живот след 60-годишна възраст е някак по-малко приятен или необходим. Много зрели двойки обаче споделят, че имат по-добър любовен живот, отколкото в по-младите си дни. Има много причини за това. Те имат по-дълбока интимност със своите партньори, разсейват се по-малко, имат повече време един за друг и нямат притеснения за бременност.

Въпреки че над 60 сексът често не е приоритет, той не бива да бъде отхвърлян, защото ползите от него са много повече от вредите. Разбира се, добре е да се придържате към определени препоръки, които общо ще подобрят физиката и качеството ви на живот, като диета, упражнения и повече движение.

Аткивност

Според националното проучване за здравословно остаряване 40% от хората на възраст между 65 и 80 години са сексуално активни. От тях 73% казват, че са доволни от сексуалния си живот. Сред тези, които имат съпрузи или партньори, 54% казват, че са сексуално активни. Благодарение на напредъка в здравеопазването и храненето възрастните днес живеят по-дълго и по-добре от всякога. Проблеми, които преди ограничаваха сексуалната активност при третата възраст, като еректилна дисфункция и ниско либидо, сега могат да бъдат лекувани медицински или с консултации и промени в начина на живот.

Ползи

Време е да оставим настрана клишетата, че енергичният секс при пенсионерите може да бъде вреден или дори опасен. Ако не се прекалява, има много ползи за здравето, свързани с активния сексуален живот след 60.

Проучване от 2019 г. на Лондонското училище по медицина съобщава, че сексуалното удовлетворение при мъжете съответства на по-голям резултат от удоволствието от живота. За разлика от това емоционалната интимност, свързана със секса, а не самият секс, доведе до по-високи резултати за удоволствие от начина на живот при жените. Проучването предполага, че по-високата честота на секс при по-възрастните хора е свързана с по-ниски нива на рак, коронарна болест на сърцето и други хронични заболявания. Това не трябва да предполага, че по-честото правене на секс ще предотврати тези заболявания, но илюстрира връзката между сексуалната активност и доброто здраве при по-възрастните.

Колкото повече правите секс, това може повече да допринесе за качеството му. Особено за жените. Проучване от 2011 г. съобщава, че по-честото правене на секс е свързано с по-малко сухота на гениталиите. По-високи честоти на секс и по-високи нива на когнитивна функция при по-възрастни хора, включително памет, гъвкаво мислене, самоконтрол, вербална плавност и визуално-пространствена обработка. Има няколко неща, които можете да направите, за да поддържате сексуалния си живот активен след 60.

Правила

Ако се храните здравословно и спортувате редовно, почти винаги ще имате повече енергия и по-добро чувство за благополучие. И двете могат да подобрят вашето либидо и сексуална функция. Затлъстяването или наднорменото тегло засяга сексуалната функция дори при млади хора. Въпреки това въздействието обикновено е по-голямо при по-възрастните хора. За разлика от това постигането и поддържането на идеално тегло чрез диета и упражнения може да подобри сексуалната функция при почти всяка възраст.

По-възрастните двойки обикновено се сблъскват с проблеми, които пряко засягат сексуалната функция. Те включват еректилна дисфункция, вагинална сухота и болка, намалено либидо. Един от начините да поддържате сексуалния си живот жив е да говорите с партньора си открито и честно за всички проблеми, които може да имате. Може не само да ви помогне да намерите решения, но и да ви сближи като двойка.