0

Е динственият храм в чест на света Анна в България се издига край хасковското село Тракиец. Под него блика чудодеен извор, който цери безплодие. Водата там се въздвижва от ангел на големи християнски празници, досущ библейската къпалня Витезда. Ако човек се измие в този момент с целебната течност, то ще се излекува от каквато и болест да страда, разказват местни хора. Други пък сравняват аязмото с друга библейска къпалня – Силоам, заради помощта на тракийската вода при офталмологични проблеми.

Уникален

Изворът се оказва уникален в световен мащаб. Преди време дошла жена от далечна Франция. Тя търсила църква в чест на майката на Богородица, в която да кръсти дъщеря си Анна. Открила я случайно в България. Особено за летния празник на светицата 25 юли се стичат миряни от цял свят. Много от тях са намерили лек именно тук. Те разказват невероятни истории за силата на вярата. От поне петилетка идва човек, който бил диагностициран с тумор. Предстояла му операция. Отец Никола от Хасково сподели преди време, че страдалецът пренощувал на параклиса и се мил с водата от аязмото. Когато отишъл за нови изследвания преди операцията, се оказало, че тя не е нужна, защото туморът е изчезнал. Доста често за празника на св. Анна идват родители, които искат децата им да бъдат кръстени в параклиса над целебния извор. Те не крият, че децата им са се родили по неведом път въпреки неуспешните опити дори и с инвитро процедури.

Спане

Ала аязмото на Тракиец помага на всеки според проблема и вярата му. Хора споделят, че са чували странно бучене, бълбукане в басейна 2 на 2 метра, изграден под параклиса. То вероятно идва от необяснимото въздвижване на водата. А тя е прихваната и стига отвън до една чешма, току пред вратата на храма. Преди време от Първомайско дошло младо семейство с 5-годишното си момченце. Детето било с травма на едното око по рождение. С вярата, че ще се излекува, родителите го настанили да спи в параклиса. Постлали му направо на пода срещу иконата на света Анна и точно над чудотворната вода.


„На сутринта детето се събуди, а малко по-късно през деня вече виждаше“, разказваше баба Кера Ванчева. Тя е вече покойница, но пенсионерката свидетелстваше за много от знаменията и изцеленията. Местните хора не крият, че именно благодарение на баба Кера аязмото се прочу в цялата страна и в чужбина. Възрастната жена разказваше и за друго чудо – нямо девойче взело да говори ясно като тв говорителка, след като пило от лековитата вода. Какво точно станало с него, никой все още няма логично обяснение.

Ангелът

За святото място се знае отдавна, но само сред местните жители. Закътаната жива вода е открита за първи път преди 150 години, след като Божието просветление завело там в съня й сляпа хубавица.

Според легендата тя живяла в близкото до Тракиец село Сираково. Един от най-богатите местни ергени се влюбил до лудост в нея и въпреки недъга й я взел за жена. Двамата скоро се сдобили с хубави дечица. Майката обаче всяка нощ плачела, защото не можела да зърне рожбите си. Тя намирала единствено упование във вярата си в Бога, че ако прави добро и живее смирено, накрая ще получи изцеление.
Една нощ й се присънил Ангел Господен. Той й посочил едно място в гората. Казал й, че там има камъче, под което блика жива вода. „Ако измиеш очите си с нея, ще се сбъдне мечтата ти да виждаш“, чула в съня си девойката.

Знамение

На заранта тя споделила с мъжа си знамението, но той не повярвал, че може да стане чак такова чудо. Изминало се цяла седмица, през която херувимът не спирал да се явява и да настоява младата жена да отиде на указаното място. Всяка сутрин незрящата молела безутешно мъжа си да я заведе. Накрая той склонил и решил да й угоди. Отишли двамата и наистина открили в указаната местност камък с бликаща вода. Изстрадалата селянка измила лицето си и скоро прогледнала. Оттогава мястото в гората се почита като свято, а хората изградили и параклис над аязмото. А на всеки 25 юли се прави курбан за здраве в присъствието на свещеници и богомолци, идващи отблизо и далеч. Много хора преспиват в параклиса, където условията стават все по-добри заради даренията за благоустройство и зографисване.

Молитва към св. Анна за рожба

Преди да се пие от святата вода край с. Тракиец или по принцип, ако някой има нужда от застъпничество пред Бога, може да се каже следната молитва. Тя е адресирана до св. Анна, майката на Богородица, и се счита, че помага за здраве и сдобиване с рожба.

„О, Света Богомъдра Анно, приеми това наше моление, не се отвръщай от нас недостойните Божии раби (имената). Ние прибягваме под Твоето силно застъпничество, та и ние чрез твоите молитви да се удостоим, да получим Божията благодат и чуем радостната вест на Архангела Гавраила. Ти Блаженна Анно, помогни на ония, които в тежки дни на тревоги и безпокойства, в години на изпитания по бездетство са притичали към тебе, под Твоя чудодеен образ. Ето и ние сега, припадаме пред Тебе и силно молим Твоето застъпничество към нас. Изпроси от Господа Бога, Спасителя Христа, прощение на греховете ни, изцерение на нашите боледуващи души и тела. Бъди ни пътеводителка през всичките наши дни, та да бъдем непрестанно в благодатта на Светия дух, да пазим нашата вяра, да имаме чистотата в съпружеския ни живот, да имаме добри чеда и в изобилие всичко необходимо за нашето добруване тук, на земята, а след нашето преселване да се удостоим с небесното Христово царство.

Амин!”

Милиони се молят на чудотворната й икона

Чудотворна икона на светицата има в атонския скит Св. Анна. На нея тя държи младата Дева Мария. Пред тази реликва милиони родители се молят от цял свят за сдобиване с потомство и здраве на децата си.

Св. Анна е майка на Богородица и баба на Иисус Христос. Счита се, че молитви пред нейни икони помагат за зачеване, при проблемни бременности, за закрила на родилките.

Анна и мъжът й Йоаким дълги години нямали деца. Архангел Гавриил им се явил, за да им открие, че Господ ще им изпрати дъщеря, която ще изпълни най-важната мисия в земната история – да роди Спасителя на Човешкия род.