0

Б разилия със своето близо 220 милионно население е най-голямата католическа страна в света. И е съвсем естествено в нея да се издигат редица красиви храмове, след които особено се откроява църквата в Рио де Жанейро „Дева Мария от Кармел“, която е била негова катедрала от 1808 до 1976 г.

Кармелитки

Изграждането й започва през 1761 г. като част от манастира на монахините кармелитки. И макар и недовършена, е осветена през 1770 г.

През 1808 г., когато Наполеон завзема Португалия, кралското семейство бяга в Рио.(Тогава Бразилия е владение на Португалия). Разположената до двореца църква става кралски параклис, а след обявяването на Бразилия за империя през 1822 г. - за императорски, и по този начин получава негласен статут на главна катедрала на страната.

Церемонии

„Дева Мария от Кармел“ е свидетел на важни събития от историята на Бразилия. Тук през 1816 г. е погребана португалската кралица Мария I. В нея през 1818 г. нейният син Жуан VI е обявен за крал на Португалия, Бразилия и Алгарвес. Тук е извършена и венчавката на принц Педру с принцеса Леополдина Хабсбургска през 1817 г., а през 1822 г. - неговата коронация за император на Бразилия, както и тази на сина му Педро II през 1841 г. Този си статут „Светата Дева от Кармел“ запазва и след обявяването на Бразилия за република през 1889 г.

Рококо

Катедралата се гордее със своя интериор. Стените, параклисите и таванът са покрити с богато украсена в стил рококо дърворезба. Те са изработени след 1785 г., главно от един от най-добрите майстори в Рио за периода - Инасио Ферейра Пинту, чието дело е и главният олтар. Стените около централния кораб са покрити с поредица овални картини на апостолите от художника Хосе Леандро де Карвальо. Фасадата е завършена през 20-те години на XIX век от португалския архитект Педру Александър Кавру, който добавя фронтон в неокласически стил към църквата.

Статуя

По-късните преустройства не променят съществено вътрешната украса, но фасадите са почти напълно преработени в началото на XX век. Само долната част на основната фасада с нейните три портала все още е оригинална. Голяма статуя на Дева Мария седи на върха на сегашната кула, която е изградена през 1905-1913 от италианския архитект Рафаел Ребеки. През този период главната и страничната фасада също са значително променени.

Била е резиденция на първия кардинал бразилец

През 1905 г. с издигането на тогавашния архиепископ на Рио Хоаким Арковерде де Албакърки Кавалканти в ранг на кардинал - първия бразилски духовник, удостоен с тази чест, църквата става първото седалище на кардинал в Бразилия. През 1976 г., когато е завършена новата катедрала в Рио де Жанейро, църквата губи статута си на седалище на архиепископията на Рио де Жанейро и днес е само енорийска църква. Но въпреки това „кариоките“, както се наричат жителите на Рио, продължават да я наричат Старата катедрала. Защото е една наистина историческа църква. Не само за града, но и за цяла Бразилия.