0

Д ърво в пернишкия манастир "Свети Пантелеймон" заземява болестите и дарява дълъг живот. Според местни хора природният феномен като антена излъчва божествена сила, която повлиява благотворно заболявания по опорно-двигателния апарат, по различни органи, системи и дори мозъка. Местните се хвалят, че дълголетието си дължат именно на 200-годишното дърво - ясен. Някои вече го наричат и дървото на живота.

Голо бърдо

То се намира в планината Голо бърдо, на около 2 км югоизточно от Перник, на територията на белодробната болница. Около ясена, опиращ се до северната стена на храма, блика лековита сила. Поколения в района вярват, че чрез дървото им помага небесният лечител св. Пантелеймон.  

„На много народ е помогнало това дърво. Нерви, стрес, проблеми по кости и стави“, нареждат миряни. Енергията на мястото е наистина божествена. Дори през зимата дънерът излъчва някаква топлина. Ако човек опре гръб о него, на мига усеща невероятно облекчение, независимо какви душевни и физически болки да има. Мнозина споделят за различни усещания, по тялото – мравучкане като от невидима енергия, пробождания в различни части на тялото, където хората си знаели, че имат проблеми. 

Форми

Доста необяснимо е, че по дънера личат естествени форми, напомнящи органите на човешкото тяло.

Страдащите от проблеми със ставите или костите сядат на мястото, приличащо на долни крайници. Виждат се още женски и мъжки полови органи, които помагат при проблеми с простатата, яйчниците и кистите при дамите. В горната част на ствола се забелязват очертанията на мозък и на човешко ухо. За тях се твърди, че по вселенския закон за съответствията оказват лечебно въздействие в същите части на човешкото тяло. Кората е изобразила и женска утроба. Заради този факт не една и две ялови булки са се облягали на ясена през вековете с тайната надежда да заченат. По-нависоко в дървото има ниша, където бабите казват, че стои образът на Света Богородица. 

 "Често, само за да се докоснат, до дървото идват хора от Русе, да не говорим за столичаните, които всяка седмица са тук“, докладват хора от района. Политици, чуждестранни делегации, минавайки през града, също не пропускали да минат за благословия до дървото на св. Пантелеймон. 

Плоча

И ако природният феномен расте до стената на храма, то корените му пък се намират под основите на православния манастир, който е съществувал в ранното Средновековие. Според паметна плоча в манастира той е основан през 926 г. и в него са служили 20 монаси. През 1393 г. при падането на Пернишката крепост обителта е опожарена, за да бъде възстановена едва през 1866 година. През 1908 г. започва строежът на храма, а на 9 август 1921 година бива осветен. 

Спане

По стара местна традиция на храмовия празник на манастира на 26 срещу 27 юли дворът на църквата се пълни с хора, дошли да пренощуват на целебното място. Мнозина са убедени, че дървото неслучайно е изникнало до олтара на храма. Вярва се, че ясенът може да зарежда биологичните батерии на човек и да запраща болестите в черната земя. 

Доста случаи на изцеление могат да се чуят и в Белодробната болница в близост. Почти няма човек, който да не е минал през лечебницата и да не се е докоснал до дървото. Санитарките споделят, че усещанията са различни в зависимост от заболяването на човек. Някои чувстват успокоение, други - промушвания в някои части на тялото, сякаш по него преминава електричество. Трети пък свидетелстват за странни завихряния. Радиестезисти обясняват това с торсионни полета, завихрящи се под святото място, чийто проводник става по необясним начин дървото. Преди време Снежанка Тодорова, грижила се за църквата, сподели пред месните медии, че когато за първи път влязла в храма, почувствала успокоение и лекота. Много от болежките и проблемите, които имала, отшумели.

Негови икони закрилят Странджа и Видинско

Една от слабо проучените чудотворни икони на лечителя св. Пантелеймон у нас се намира в храма в негова чест в странджанското село Бродилово. Миряни споделят, че тя е използвана от нестинарите по време на техните танци. 
Друга чудна икона се пази в храма „Св. Николай” във Видин. След молитва пред святото изображение стотици миряни са получили през вековете утешение и подкрепа при болести и други житейски трудности. Според едни хипотези, сочещи по-късния й произход, реликвата е донесена от хъшове нейде от Влашко. А според други догадки поклонник (или монах) я е пренесъл от монашеската република Света гора.
В иконографията обикновено светецът е изобразяван с кръст и държащ в едната си ръка кутия с лекарства, наподобяваща реликварий, а в другата перо (лъжец) за отмерване на цяровете. 

Светец лекувал в името на Христа

Светецът Пантелеймон е патрон на голям брой болници, медицински центрове и други здравни заведения. Той се смята за покровител на лекари и акушерки.

Светията е великомъченик от Никомедия (днес Измит), живял през около III век и пострадал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан Херкулий. 

Според житието му св. Пантелеймон се учил на медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лекар. Но след като приел християнската вяра, ученикът надминал своя учител, защото придобил дарба от Св. Дух да лекува и неизлечимо болни хора. Поради това е бил наречен чудодеец. Към него се обръщали хора с всякакви недъзи. А един слепец, който не успял да излекува дори неговият учител, светията направил така, щото да прогледне, без да вземе нищо в замяна. Той само казал следните слова, но с истинска вяра: „Изцерение ще ти даде Бащата на светлината – истинският Бог, чрез мене, недостойния негов раб. А което ми обеща, раздай го на бедните!“.  

Конкуренция в ония години на духовния лечител правили маговете, черпещи силата си от езическите сатанински богове и сили. За да докаже на император Максимиан лъжливостта на тези жреци, Пантелеймон предложил да донесат един безнадеждно болен, а после да повикат жреците да молят своите богове да го изцерят. Жреците напразно молили боговете за болния. Но когато Пантелеймон призовал над страдащия името на Господ Иисус Христос, болният веднага оздравял. Пантелеймон обяснил, че всичко това се дължи на онзи Бог, който е сътворил Вселената: „Той възкресява мъртви, отваря очите на слепи, на разслабени дава сила и здраве“.