0

Н ебето се смръщва, ненадейно проблясва светкавица и докато се усетим, 15 млн. волта електрически заряд се заземява със страшен тътен. Небесното електричество е толкова силно, че изпарява всичко по пътя си.

Преди дни мълния отне живота на двама души, скрили се в беседка край Гигинския манастир. Ужасната трагедия показа за сетен път, че въпреки технологичния напредък човек остава безсилен пред силите на природата. Хора в района на Перник обаче припомнят един случай, при който местен мъж се спасява със застъпничеството на Божията майка.

Оцелели

В световен план малцина са онези, които са оцелели, за да разкажат, след като са били поразени от гръм. Един от тях е Венелин Трайков от Перник. През лятото на 2007 г. той е на градския стадион, когато мълния пронизва тялото му. Местните разказват, че светкавицата влязла през гърдите, пробола сърцето и на зигзаг, минавайки през цялото тяло, излязла през единия му крак. На входното място, след като кожата заздравява, се образувал белег, напомнящ удивително женска целувка. Чудо на природата или знак свише – всеки тълкува по свой начин белега на футболния треньор.

Самият той си спомня, че в онези ден небето много се било смрачило. Отишъл да пийне вода и след това спомените му се губят. На врата си Трайков носил дървено кръстче, осветено на Божи гроб. Вярва, че този свят символ е спасил живота му. Прекарва пет дни в кома в реанимацията на пернишката болница. В епикризата му пишело, че е бил без сърдечна и дихателна дейност. Тялото му било обгоряло, а косата стопена. На мястото, където влязъл небесният ток, имало странен белег, напомнящ женска целувка. Докторите още в болницата нарекли знамението Целувката на Богородица.

Според статистиката годишно около 24 000 души по света губят живота си вследствие на удар от мълния. В миналото това природно явление е било свързвано с гнева на боговете. Древните гърци са го олицетворявали с гръмовержеца Зевс. При славяните едно от най-могъщите божества в славянската митология, сътворител на гръмотевицата и светкавицата, носител на бури и дъжд, е Перун.

Пазарджик

С тези сили шега на бива. През август миналата година на футболен терен в Пазарджишко 10 минути след началото на приятелска среща се чува силен гръм и няколко футболисти падат. Един от тях обаче фатално - играещият треньор Иван Ранчев. Очевидци докладват, че мълнията вероятно е била привлечена от неговия смартчасовник, с който е бил на терена. Под китката е имало следа от рана.

В световната история емблематичен е случаят от 1998 г., когато по време на мач всички 11 членове на един футболен отбор в Африка са убити от мълния, докато играчите на другия отбор остават невредими. Някои подозират намеса на вуду магия. През 1938 г. в американския щат Юта пък само една светкавица изпича 835 овце на паша.

Има един човек на Земята, който е записан и в Книгата с рекордите на Гинес като удрян най-много пъти от светкавици. И до днес остава загадка с какво американецът Рой Съливан е разсърдил небесата, но той е изпитал гнева им цели 7 пъти. Мнозина отдават това на неговата работа – като горски (рейнджър) в националния парк „Шенъндоу“, щата Вирджиния.

Рекордьор

За първи път янкито е ударен от гръм през 1942 г. Той се криел от буря в новопостроена наблюдателна кула. Ударил силен гръм и мълнията започнала да съска като змия вътре, предизвиквайки пожар. Рой хукнал навън, но бил ударен от облачен заряд в крака. За щастие загубил само един нокът на палеца си, а обувката му била пробита от заземяването на високото напрежение. Още по-странен е вторият инцидент. В него е поразен, докато шофира пикапа си. Интересно е, че колите, както и самолетите предпазват хората вътре като във Фарадеев кафез. Но мълнията първо ударила близки дървета, рикоширала и някак си влязла през отворения прозорец. Той изпаднал в безсъзнание, а колата по чудо спряла на ръба на пропаст. Тогава Съливан се отървава с изгорени вежди и подпалена коса.

Параноя

В следващите години обаче той развива параноя, вярвайки, че някаква сила свише иска да го порази. Приятелите му се отдръпват от него, вярвайки, че е прокълнат и им носи нещастие. Самият той всеки път, когато се съберели облаци, си плюел на петите. Веднъж видял над колата си буря, дал газ и я изпреварил с няколко километра. Уж времето вече се било изяснило, но щом излязъл, нова светкавица го ударила. Човека гръмоотвод разказва, че в онзи ден видял съвсем ясно електрическата дъга, идваща отгоре. За последен път той е поразен от гръм през 1977 г., докато е на риболов. Прелюбопитен факт гласи, че в този момент една мечка се опитала да открадне уловената от него пъстърва. Той тъкмо се съвзел и успял да я удари с дебел прът и тя избягала.

Човека гръмоотвод, както го наричат в родната му Вирджиния, успява да доживее 72 лета. Умира през септември 1983 г., но от собствената си ръка. Той изпада в депресия и заради несподелена любов решава да сложи край на живота си с ловната пушка.

Зевс коси повече мъжете

До ден днешен никой няма обяснение защо мълниите удрят пет пъти по-често мъжете, отколкото жените. Тя се състои от електрони, които търсят най-прекия път от точка А до точка Б. И тъй като човекът е по-добър проводник от въздуха или почвата, лесно пада жертва.

Учените предупреждават, че ако глобалното затопляне продължи до 2100 г., ударите от мълния ще зачестят с над 50%. Така ще се превърнем като други планети от слънчевата система, където небесно електричество може да падне на повърхността във всеки един момент.