0

Н а 19 октомври в България се чества Денят на лекаря. Но освен със скалпел и медикаменти Творецът е отредил човекът да се лекува с молитва чрез силата на вярата, надеждата и любовта. За потенциала хомосапиенсът да се самолекува по духовен път показва и феноменът, наречен плацебо ефект. Той обаче във фармацевтичната индустрия едва ли не се е превърнал в мръсна дума. Причината е, че едно лекарство, ако има по-нисък ефект от плацебото (a той понякога достига и до 60%), не се пуска на пазара, а парите за разработката отиват нахалост.

Епикриза

Интересно е, че плацебото е ефективно при почти всички заболявания. Доказани са излекувания от бронхит, пневмония, язви, високо кръвно налягане, проблеми с опорно-двигателния апарата, а нерядко и бича на нашето време - рака.

В основата си този термин се използва за описване на едно уникално явление. При него пациентите са карани да вярват, че се подлагат на някаква полезна процедура или получават лечебен медикамент, докато в действителност им се дава нещо, което няма (известни на науката) лечебни свойства.

Интересно проучване привежда проф. Гари Венк от Държавния университет в Охайо. Според него, ако има Бог, то той въздейства на човешкото тяло през периакведукталната сива област в мозъчния ствол. Именно там професорът по неврология е засякъл активност при експерименти с плацебо с т. нар. двойно сляпо изследване. При него на една част от дадена група е дадена хапче от захар, а на друга истинско.

В проучване, публикувано преди няколко години в списание „Пейн“ (Pain, болка, от англ. ез.), вярващите католици съобщават, че се чувстват по-спокойни и не усещат болка, когато гледат картина на Дева Мария, отколкото когато съзерцават картината „Дамата с хермелина“ на Леонардо да Винчи. Благочестивите католици също възприемат вредните електрически импулси към ръката си като по-малко болезнени, когато край тях имат Богородичния лик, отколкото творбата на Да Винчи.

Вода от Лурд

В Грац, Австрия, е направено изследване с вода от светилището в Лурд, където през 1858 г. се е явила Света Богородица. На група пилигрими е дадена вода от светилището, а на друга част от поклонниците – чешмяна (никоя от двете групи не е знаела от къде идва водата). Интересно е, че и двете групи искрено вярващи християни са съобщили, че знаейки, че водата е оттам, са докладвали за нормализация на кръвното налягане, успокоение, хора с аритмия са имали по-малко пристъпи. Извън изследването една жена обаче получила изцеление на здравословен проблем, за който проучването така и не докладва. Но тя от истинската вода ли е пила или от чешмяната и до днес остава загадка.

Българската следа

За изумителен случай наскоро сподели пред „Телеграф“ и звънарката на храм „Св. Александър Невски“ Неда Диманова. Тя пое диригентската палка на камбаните на патриаршеската катедрала след кончината на Мария Зъбова, която се спомина на тазгодишната Голяма Богородица. Диманова сподели, че само преди няколко месеца е пипнала английския щам на коронавируса. От 46 г. тя работи като медицинска сестра в „Пирогов“, но по зла ирония на съдбата самата тя става пациент там. Състоянието на Диманова се влошило и тя прекарала в реанимация 40 дни между живота и смъртта. Споделя, че имала висока температура, а белият й дроб все едно че го нямало. Въпреки това тя не позволила да я интубират, за да може да си казва молитвите към Бога. След като вече мислела, че си отива от този свят, поискала да дойде човек да я изповяда и причасти. На 40-ия ден след началото на болестта дошъл протодякон и я причастил. „В този миг буквално получих някакъв хъс да живея, усетих прилив на сили“, категорична е 66-годишната жена, преборила коварната болест. Плацебо ефект или намеса на Бога за нея няма съмнение, че някой отгоре й е подарил още време живот, вероятно да продължи да бие камбаните на патриаршеската катедрала.

Пеленачета се хармонизират след кръщене

Но ако възрастни хора могат да бъдат обвинени от психолозите в някакво самовнушение, този грях трудно би се приписал на пеленачетата. Интересно е, че доста родители споделят, че преди кръщението в храма малките им деца често плачели нощем в плен на кошмари. Или проявявали някаква необоснована нервност. След пристъпване към църковното тайнство те се хармонизирали. Или както цветно се изрази един столичен свещеник, ако психиката на децата е нестройна, попила негатив от родители или околна среда, то в миг се подреждали като кубче рубик, щом минели през попския леген.