0

Н еобикновена е съдбата на катедралата на Манила, столицата на Филипините – единствената християнска държава в Азия. Тя е посветена на Непорочното зачатие на Дева Мария, която е покровителка на една от най-сеизмичните държави в света.

Бедствия

Първоначално катедралата е само енорийска църква, издигната през 1571 г. Тя представлявала скромна постройка от кирпич, дърво и бамбук, но въпреки това през 1579 г. храмът вече е провъзгласен за катедрала на колониалната столица. Само след 4 години паянтовата сграда е изпепелена от пожар. Втората катедрала, вече каменна, е построена през 1592 г. За зла участ става жертва на земетресение през 1600 г. Изграждането на третата катедрала започва през 1614 г. Новата трикорабна църква имала 7 параклиса. Но и тя малко след освещаването си е срината на свой ред от поредното земетресение, разтърсило Манила през 1645 г.

Четвъртата

Четвъртата катедрала е строена от 1654 до 1671 г. Но и тя е силно засегната от подземен трус през 1863 г. Но филипинските християни не се отказват да имат свой централен храм. За пети път той възкръсва между 1870 и 1879 г.

В този си вид катедралата просъществува до 1945 г., когато през Втората световна война по време на битката за Манила тя е разрушена от японците.

Така се налага храмът да бъде издигнат за шести път през 1954 - 1958 г. А през 2012-2014 г е затворен за генерален ремонт, струващ 70 млн. долара. Тогава 7-те камбани с общо тегло от 17 тона са монтирани на равнището на земята, за да не пострадат и те, и целостта на камбанарията при евентуално ново земетресение.

Реликвариум

Всяка църква по света пази частица от мощите на някакъв светия. Но катедралата на Манила има календарен реликвариум с мощи на 365 светци – за всеки ден от годината. Включително и кост на свети Сезар от Терачина - закрилник на монарсите, заменил култа към Юлий Цезар.

Бронзовата полихромна статуя на Непорочното зачатие в естествен размер - дело на италианския скулптор Винченцо Асенца - е разположена над централния олтар. Реликвата е осветена с була на папа Пий XII през 1942 г. и позлатена през 1988 г. Балдахинът над статуята има надпис, който гласи: „Ти си прекрасна, Мария, и първородният грях не е в тебе.“

Статуи

Северозападната фасада е копие на фасадата на предишната катедрала, но статуите на светци не са от дърво. Фигурата на света Роза от Лима е изваяна от Анджело Фатинанци, а св. Яков, св. Андрей и св. Антоний са дело на скулпторката Ливия Папини. Статуите на свети Франциск Ксавие и свети Поликарп са направени от Aлчиде Tико. Художествените дизайни на 134-те витража на катедралата в Манила са дело на Гало Окамапо - един от най-известните тогава филипински художници.

Трима папи благославят храма

Папа Павел VI отслужва литургия в катедралата през 1970 г. През 1981 г. папа Йоан-Павел II издава тук була, с която обявява светинята за папска базилика. А на 16 януари 2015 г. папа Франциск също отслужва литургия като част от апостолското си посещение във Филипините.

Привилегията да бъдат погребани в катедралата е оказана на двама президенти - Карлос Гарсия (1957-1961) и първата жена, заела този пост - Корасон Акино (1986–1992). Тук са гробниците и на първите кардинали и архиепископи.