0

И звор на вечната младост привлича поклонници от България в Цариград (Истанбул). Това пише в днешния брой (28 септември) сп. „Чудеса и Вяра“, разпространявано всяка сряда безплатно с вестник „Телеграф“.

Аязмото се намира в прочутата в целия християнски свят църква „Св. Богородица Влахерна“. Вече текат късните записванията за туристическите пътувания до там за края на септември. Цените им варират според нощувките – 2, 3 или 4 , като пакетите се движат между 220 и 370 лева. Болшинството от тези екскурзии са планирани така, че да съвпаднат с честванията на празника Покров на Пресвета Богородица (1 октомври). Той води началото си от едно чудо, случило се именно в този храм преди 1000 години, при което Божията майка се явила пред миряните.

Българската следа

В тази църква обаче има и българска следа. По време на неуспешните войни с българския цар Симеон Велики византийците често прибягвали до чудотворните реликви на църквата, намираща се до Влахернската порта на някогашния Константинопол.

Цялата статия четете в днешния брой (от 28 септември/сряда) на сп. „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда безплатно с вестник „Телеграф“.