Виктория Зайкова, позната от участието си в предаването Hell's Kitchen 2022, придава на чара и излъчването си нова визия и става все по-привлекателна. Тя се гордее с това, че е свалила 30 килограма за 6 месеца, след като се подложи на бариатрична операция, с която се намали обемът на стомаха й, но ефектът е по-скоро от цялостната промяна, която майката на 13-годишен син е предприела с начина си на живот.
„Идеята на операцията е да се намали количеството на приеманата храна. Аз вече съм в нормален ритъм и мога да ям всичко. Изготвила съм си хранителен режим, който ми помага и който може да помогне и на други да редуцират сериозно теглото си. Това, което се случи, е, че хората доста ме обсъждаха – и по-скоро с лошо, защото много са тези, които си мислят, че самата операция сама по себе си е достатъчна, за да отслабне човек, а не е така. За да има качествени резултати, са необходими усилия – промяна на навиците. Всичко трябва да се базира на подходящ хранителен режим и повече движение. Това, което мен ме засегна, е, че някои ме обсъдиха, че едва ли не от мързел съм се оперирала, което не е така. Всеки трябва да знае, че това не е лесно решение. Все пак това е операция и решението за нея не се взима току-така. Изисква се и определена смелост“, разказа Вики пред „Здраве с Телеграф“.
Цел
Целта й е да отслабне с още 20 килограма и да стане минус 50. „Вече веднъж съм го правила без операция и съм сигурна, че сега отново ще успея. Даже ще ми бъде малко по-лесно. Предишния път бях 150 килограма и успях веднъж да сваля 50, а после още 20 и стигнах до 80 кг. Сега бях малко по-малко, но не искам да казвам. Имала съм няколко пъти и период на застой. Опитът, който съм натрупала, е сериозен и сега го предлагам на хората. Освен хранителния режим за един месец, предлагам и тренировки в домашни условия за 4 седмици. Като човек, който дълги години е бил с наднормено тегло, съм наясно, че има много хора, които се притесняват да влязат във фитнеса, защото хората ще ги гледат и т.н. Затова имам тренировки, които аз самата правя вкъщи“, добавя професионалният готвач.
Разбира се, при всеки организъм нещата работят различно и трябва да се подхожда индивидуално, особено когато започнат да се сравняват постигнати конкретни резултати в определен период. Зайкова уточнява, че не е диетолог или фитнес инструктор. „Аз съм обикновен човек и режимът, който съм изготвила, е базиран на моя личен опит. Той е повлиял на мен. Хората, които ми пишат в социалните мрежи какво съм направила и какво съм взела, ако искат да разберат, просто трябва да си го вземат. Това е режимът Зайкова и е сигурно, че може да помогне и на други хора.“
Режимът
„Дълго време не успявах да намеря правилния баланс, въпреки че работата ми в кухнята ми предоставяше знания за храната. Но с времето взех решение да направя промяна. Тази промяна беше не само физическа, но и психическа. Осъзнах, че за да постигна истински успех, трябва да погледна на храненето по нов начин – като начин да се погрижа за себе си, а не като изкушение или враг. След операцията храненето трябва да бъде още по-осъзнато, а начинът на живот – по-здравословен. Сега знам, че само с постоянство, подходяща диета и физическа активност мога да постигна и поддържам здравословно тегло. Вече съм се научила да приготвям вкусни и здравословни ястия, които са балансирани и съобразени с новите ми нужди. Моето пътуване е доказателство, че с правилните стъпки и упоритост можем да постигнем здравословни и дълготрайни резултати. Ако мислите, че бариатричната операция е лесният начин за отслабване, грешите. Това е просто един инструмент, а успехът зависи изцяло от това как ще се грижите за себе си след това“, категорична е Виктория.
Възстановяване
Тя признава, че след 6 месеца от операцията не се ограничава от абсолютно всичко, напълно възстановена е и се е върнала към нормалния си начин на живот. „Единствената разлика е, че всъщност не съм осъзнавала как преди съм преяждала или съм се хранила твърде много. Установих, че самият организъм, когато му набавяш достатъчно вода през деня и с правилен подбор на храната, може да поддържаш добра форма. Хапваш си от всичко, просто с други количества. Наблягам на водата, като се стремя да изпивам между 2 и 2,5 литра дневно. Все пак моят стомах е с намален обем. Това, което ме посъветваха моите лекари и изтъкнаха като грешка, която не трябва да се допуска, е, когато се храним, да приемаме течности. Половин час преди и половин след хранене не трябва да се пият течности. Всъщност стомахът така не може да преработва правилно веществата, храната буквално започва да ферментира вътре в стомаха и метаболизмът ни не работи правилно.“
Подготвя кулинарна книга
Виктория Зайкова в момента работи по проект на своя кулинарна книга с работно заглавие „33“. „Аз в момента съм на 33 години и успях да си сбъдна мечтата да участвам в предаване като Hell's Kitchen. Освен това, като си връщах лентата назад, установих, че благодарение на 33 рецепти успях да стигна до финала. Това е моят опит от играта. Имам рецепти, които не са били одобрявани от шеф Ангелов, но аз се гордея с тях. И ако не е имало провал, нямало е да мисля и за успех“, коментира Вики, която не спира плановете си за бъдещето. Тя иска да развие и подкаст, в който да участват нейни колеги от предаването.
При готвенето могат да се спестят мазнини
„Ако някой няма възможност да си позволи по-хубави и качествени продукти, то поне при приготвянето трябва да подходи така, че да спести мазнини. Аз съм от хората, които много уважават хартията за печене и печенето пред пърженето, макар да казват, че по-вкусно от пърженото няма. Факт е обаче, че не е здравословно и във всички страни, в които фаст фуудът е разпространен, хората страдат от наднормено тегло и имат висок холестерол, омазнен черен дроб и такива придружаващи заболявания. Това е само заради техния забързан начин на живот и невъзможността им да си приготвят домашна храна. Аз много обичам да готвя. Понякога също правя пилешки хапки с корнфлейкс за моето дете вкъщи, но не ги пържа, а ги пека във фурната. Стават страхотни и между другото нямат разлика с изпържените. Едно време много ми се смееха, като правех и картофени кюфтета на фурна, но доста приятелки прихванаха. С достатъчно голямо въображение няма нещо, което да не може да стане във фурната и да се спести пърженето в мазнина“, категорична е майсторката на вкусни ястия.
