С нитрати или не, но зелените салати са от най-подходящите храни за сезона. Няколко идеи, подходящи за празник и делник, намираме на gotvetesmen.com.
С настъргани яйца
Необходими продукти:
- 1 зелена салата
- 2 твърдо сварени яйца
- 125 г кисело мляко
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. оцет
- 1 връзка репички
- 50 мл олио или зехтин
- магданоз
- сол
Начин на приготвяне:
Измитата и изчистената салата се нарязва на едро или се накъсва. Разбърква се с дребно нарязан магданоз и се залива със салатена заливка от оцет, сол, олио и горчица. Сместа се разбърква и се поставя в чинии, залива се с разбитото кисело мляко. Поръсва се с настърганите на дребно ренде твърдо сварени яйца. Зелената салата с настъргани яйца се украсява с червени репички и клонче магданоз.
От спанак и коприва
Необходими продукти:
- 500 г спанак
- 1 шепа коприва
- 2 връзки пресен лук
- 1 връзка чесън
- 1 връзка магданоз
- сол на вкус
- сок от 1 лимон
- 1 с.л. олио
- 1 парче сирене
- 2-3 сварени яйца
- 10 маслини
- млян черен пипер
Начин на приготвяне:
Спанакът и копривата се измиват добре и се попарват с вряла вода. Изцеждат се, изстискват се и се нарязват. Слагат се в голяма купа заедно с нарязания лук. Поръсва се със солта, лимоновия сок и олиото и се разбърква леко. Върху салатата се настъргва на едро ренде сиренето. Украсява се с резени яйца и маслини и се поръсва с черен пипер. Салата от спанак и коприва се поднася веднага, на някои места това е типичен Гергьовски специалитет.
Гъбена с пъдпъдъчи яйца
Необходими продукти:
- 200 г маруля или рукола
- 4 пъдпъдъчи яйца
- 150 г гъби печурки
- 1 глава кромид лук
- 2 с.л. краве масло
- 1 ч.л. сладка горчица
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
За заливката горчицата, зехтинът и оцетът се разбъркват до еднородна смес. Гъбите и лукът се почистват и нарязват на дребно. Кравето масло се разтопява и лукът се запържва до омекване. Прибавят се гъбите и се пържат до златист цвят. Яйцата се сваряват и обелват, след което се разрязват на половинки. В купа за салата се поставя измитата, подсушена и нарязана на ивички маруля. Отгоре се нареждат топлите гъби и лук, накрая се поставят яйцата. Накрая се покрива със заливката.
Витаминозна
Необходими продукти:
- 1/2 ч.л. мед
- сол на вкус
- 3 с.л. балсамов оцет
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 шепа белен слънчоглед
- 1 маруля
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка пресен лук
- 2 червени чушки
- 6-8 сушени сини сливи
Начин на приготвяне:
Нарязваме сините сливи на много ситно, заливаме ги със зехтина, балсамовия оцет, мед и сол. Разбъркваме добре. Добавяме настърганата на ситно ряпа, отново разбъркваме. Нарязваме на ситно чушките, добавяме ги и отново разбъркваме. Добавяме нарязания магданоз и пресен лук и разбъркваме. Накрая добавяме нарязаната или накъсана на ситно маруля и слънчогледа. Разбъркваме добре.
По желание може да добавим и едно авокадо, нарязано на малки парченца.