0

С нитрати или не, но зелените салати са от най-подходящите храни за сезона. Няколко идеи, подходящи за празник и делник, намираме на gotvetesmen.com.

С настъргани яйца

Необходими продукти:

  • 1 зелена салата
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 125 г кисело мляко
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. оцет
  • 1 връзка репички
  • 50 мл олио или зехтин
  • магданоз
  • сол

Начин на приготвяне:

Измитата и изчистената салата се нарязва на едро или се накъсва. Разбърква се с дребно нарязан магданоз и се залива със салатена заливка от оцет, сол, олио и горчица. Сместа се разбърква и се поставя в чинии, залива се с разбитото кисело мляко. Поръсва се с настърганите на дребно ренде твърдо сварени яйца. Зелената салата с настъргани яйца се украсява с червени репички и клонче магданоз.

От спанак и коприва

Необходими продукти:

  • 500 г спанак
  • 1 шепа коприва
  • 2 връзки пресен лук
  • 1 връзка чесън
  • 1 връзка магданоз
  • сол на вкус
  • сок от 1 лимон
  • 1 с.л. олио
  • 1 парче сирене
  • 2-3 сварени яйца
  • 10 маслини
  • млян черен пипер

Начин на приготвяне:

Спанакът и копривата се измиват добре и се попарват с вряла вода. Изцеждат се, изстискват се и се нарязват. Слагат се в голяма купа заедно с нарязания лук. Поръсва се със солта, лимоновия сок и олиото и се разбърква леко. Върху салатата се настъргва на едро ренде сиренето. Украсява се с резени яйца и маслини и се поръсва с черен пипер. Салата от спанак и коприва се поднася веднага, на някои места това е типичен Гергьовски специалитет.

Гъбена с пъдпъдъчи яйца

Необходими продукти:

  • 200 г маруля или рукола
  • 4 пъдпъдъчи яйца
  • 150 г гъби печурки
  • 1 глава кромид лук
  • 2 с.л. краве масло
  • 1 ч.л. сладка горчица
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

За заливката горчицата, зехтинът и оцетът се разбъркват до еднородна смес. Гъбите и лукът се почистват и нарязват на дребно. Кравето масло се разтопява и лукът се запържва до омекване. Прибавят се гъбите и се пържат до златист цвят. Яйцата се сваряват и обелват, след което се разрязват на половинки. В купа за салата се поставя измитата, подсушена и нарязана на ивички маруля. Отгоре се нареждат топлите гъби и лук, накрая се поставят яйцата. Накрая се покрива със заливката.

Витаминозна

Необходими продукти:

  • 1/2 ч.л. мед
  • сол на вкус
  • 3 с.л. балсамов оцет
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 шепа белен слънчоглед
  • 1 маруля
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 червени чушки
  • 6-8 сушени сини сливи

Начин на приготвяне:

Нарязваме сините сливи на много ситно, заливаме ги със зехтина, балсамовия оцет, мед и сол. Разбъркваме добре. Добавяме настърганата на ситно ряпа, отново разбъркваме. Нарязваме на ситно чушките, добавяме ги и отново разбъркваме. Добавяме нарязания магданоз и пресен лук и разбъркваме. Накрая добавяме нарязаната или накъсана на ситно маруля и слънчогледа. Разбъркваме добре.

По желание може да добавим и едно авокадо, нарязано на малки парченца.