0

Т юрлю-гювечът е универсално ястие, в което се слага каквито зеленчуци се намират под ръка. А като се прибави месо, вече се придава и доста блажен вкус за облизване на пръстите. Това е много лесно и вкусно ястие. Ето идея на тюрлюгювеч със свинско от receptite.com.

Тюрлю-гювеч

Необходими продукти:

  • 750 г свинско, овнешко или телешко месо
  • 3/4 ч.ч. (150 мл) растително масло
  • 3-4 глави (200 г) кромид лук
  • 4-5 (300 г) домати
  • 4-5 (250 г) зелени чушки
  • 1-2 (250 г) патладжана
  • 1 шепа (100 г) бамя
  • 3-4 бр. (300 г) картофи
  • 1 шепа (150 г) зелен фасул
  • 1 ч.л. (5 г) червен пипер
  • 2-3 лютиви чушки – по желание
  • магданоз
  • сол

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на парчета, посолява се и се слага в пръстен гювеч или тавичка заедно с мазнината. Пече се в средно силна фурна до полуготовност. Разбърква се с прибавените към него червен пипер и нарязаните зеленчуци (без картофите) и отново се поставя във фурната. Когато поомекне зеленчукът, се прибавят картофите, нарязани на колелца, и малко топла вода. Гювечът се посолява на вкус и се пече, докато остане с малко сос. След изваждането му от фурната се прибавя ситно нарязаният магданоз.

Гювечът става много вкусен, когато месото е тлъсто и не се прибавя допълнителна мазнина. тогава се слагат 900 г месо. По желание гювечът, преди да се извади от фурната, може да се залее с 1-2 предварително разбити яйца.