0

Х ладните дни и вечери стават по-уютни, когато могат да бъдат сгрети с някоя и друга топла супичка. Ето идеи, побългарени, но взети от европейската и балканска традиция, видени на receptite.com.

С кнедли

Необходими продукти:

  • 50 г масло
  • 1 яйце
  • 100 г грис от твърда пшеница
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка смляно индийско орехче
  • 1 кубче бульон
  • 1 морков
  • За гарниране: нарязан див лук или магданоз

Начин на приготвяне:

Разбъркайте с ръка пшеничния грис, яйцето, разтопеното масло, солта и индийското орехче. Получава се много меко тесто. Оставете го да си почине поне 20-30 минути, за да може грисът леко да набъбне. Сложете в тенджера вода с малко сол (почти пълна) да заври. От сместа оформете кнедлите с помощта на две супени лъжици. Вземете смес с големината на голям орех с едната лъжица, после я прехвърлете в другата лъжица с лек натиск, и така няколко пъти, докато се получи формата на кнедлата.

Пуснете кнедлите във врящата вода за около 20 минути. Заедно с тях сварете и моркова, нарязан на кръгчета. След изключване на котлона оставете кнедлите в горещата вода още 20 минути, след като ги извадите, ги оставете да изстинат. По желание можете да ги изплакнете в студена вода.

Подгответе бульон по желание (зеленчуков, пилешки, телешки) от готови кубчета, разтворени в съответното количество вода според указанията на бульона. Използвайте и част от водата, в която са варени кнедлите. Сервирайте горещия бульон с добавени 2-3 кнедли (зависи колко големи са ви станали), малко от сварените моркови и отгоре поръсете нарязан пресен див лук. Ако нямате див лук, сложете обикновен зелен лук или магданоз. Количеството е за около 4 порции.

Доматена крем супа с фиде

Необходими продукти:

  • 2 кг домати (или 2 консерви по 700 г домати)
  • 2 глави кромид лук
  • 4-5 моркови
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 стръка магданоз или босилек
  • 200 г фиде
  • 50 мл олио
  • 1 щипка черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Доматите се попарват с гореща вода, обелват се и се нарязват на ситно. Ако са от консерва, само се обелват и нарязват. Лукът и морковите се почистват и се нарязват на ситно. В предварително загрята тенджера се сипва олиото да се загрее леко. Добавя се сол. Слагат се морковите и лукът да се задушат в мазнината на умерен огън, докато поомекнат. Добавя се фидето и се пържи, като се обръща с дървена лъжица заедно със зеленчуците на умерен огън до златисто. Добавят се доматите. Доливат се с 2 ч.ч. топла вода и се оставя да ври на умерен огън до готовност – да се свари фидето. Накрая се добавят ситно нарязани магданозът или босилек, обеленият и смачкан чесън и черният пипер.

Езогелин

Необходими продукти:

  • 6 ч.ч. бульон или вода
  • 1 ч.ч. червена леща
  • 1 глава лук
  • 1/2 ч.ч. натрошен ориз
  • 2 сварени картофа
  • 3 скилидки чесън
  • 4 с.л. олио
  • по 1 ч.л. смлян кимион, червен пипер и сух джоджен
  • сол

Начин на приготвяне:

В тенджера загряваме мазнината и запържваме леко нарязания лук и скилидките чесън. Наливаме бульона и като заври, добавяме лещата и ориза, варим 30 минути, добавяме нарязаните картофи и пасираме. Пасираната смес подправяме с подправките и сол и оставяме да се вари още 3-5 минути. По желание всеки може да подправи супата с лимонов сок.

Чолбур

Необходими продукти:

  • 50 г масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1 равна с.л. сладък червен пипер
  • 1 л гореща вода
  • черен пипер, сол
  • 1 яйце за застройка
  • 6 до 8 яйца
  • 2 скилидки чесън
  • лют пипер по желание

Начин на приготвяне:

Направете светла запръжка от маслото и брашното. В последния момент прибавете червения пипер, за да не прегори. Разбъркайте и разредете с горещата вода. Сложете толкова, колкото прецените, че ви харесва на гъстота. Чорбата по принцип трябва да е плътна. Подправете със сол и черен пипер. След като чорбата кипне, сипете в нея на тънка струйка едно разбито яйце. Разбъркайте леко да се образуват нишки. От ниско чукнете в чорбата едно по едно яйцата и ги оставете на тих огън да се забулят. Варете 6-7 минути. Накрая нарежете на тънки филийки чесъна и го добавете към чорбата.

Гъбена супа по френски

Необходими продукти:

  • 150 г гъби
  • 1 л бульон (пилешки, телешки, зеленчуков)
  • 1 голяма глава лук
  • 2-3 с.л. масло
  • 3-4 с.л. брашно
  • мащерка
  • сол, бял пипер
  • 1 жълтък
  • 1/3 ч.ч. течна готварска сметана (или кондензирано мляко и неподсладено)
  • лимонов сок по желание

Начин на приготвяне:

Гъбите се почистват и нарязват на филийки, изпържват се до златисто в половината количество масло, изваждат се в чиния. В тенджера нарязаният на полумесеци лук се запържва в останалото масло (може да се добави малко зехтин, ако лукът е повечко), докато леко се карамелизира от естествените захари в него. Слага се брашното и се бърка енергично, за да се разнесе навсякъде. Добавя се бульонът и след като заври, се слагат подправки (сол, мащерка, бял пипер) и вода колкото е необходимо. След като лукът омекне и е готов, се разбиват отделно жълтъкът и сметаната и се добавят към супата. Накрая се слагат и гъбите, супата ври още няколко минути, за да се смесят ароматите. Подправя се с лимонов сок по желание.