0

Картофени хлебчета

Необходими продукти:

  • картофи - 400 г
  • бяло брашно - 300 г
  • яйце – 1 бр.
  • салвия - 2 стръка
  • олио - 1 с.л.
  • суха мая - 1 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, сваряват се и се оставят да се охладят, а 80 мл от водата от варенето се заделя. В нея се разтварят маята и захарта, като течността не бива да е гореща. В купа се смесват брашното, солта, картофите, наситнената салвия и олиото. Сипва се разтворената мая и се замесва меко тесто. Оставя се в намазана с олио купа да втаса. След това се разделя на 12 топки, които се подреждат в тава, покриват се с кърпа и се оставят да втасат. Намазват се с разбито яйце и се пекат в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор до готовност – 15 минути.

Съвет: Ако тестото е прекалено лепкаво, се оформя с намазнени ръце.

Чеснови пръчици

Необходими продукти:

  • брашно - 500 г
  • краве масло - 30 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • суха мая - 1 пакетче (7 г)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 1/2 ч.л.

За намазване:

  • 50 г краве масло (със стайна температура)
  • 1 стрък розмарин
  • 1 ч.л. сух чесън
  • 1 ч.л. риган
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Маята се разбърква със затопленото прясно мляко и захарта. Маслото се разтопява. В купа се сипват брашното, солта, маслото и прясното мляко с маята и захарта. Замесва се меко и еластично тесто. Поставя се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса. Тестото се разделя на 14 равни части и от всяка се оформят дълги фитили. Подреждат се в две тави с незалепващо покритие, покриват се с кърпи и се оставят да втасат за 1 час. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути. Маслото се разбърква със сухия чесън, накълцания розмарин, ригана, сол и черен пипер. Готовите пръчици се мажат с ароматното масло, докато са горещи.