Запеканка с пармезан

Необходими продукти:

  • кашкавал - 150 г твърд
  • заквасена сметана - 200 г
  • яйца - 3 бр. кокоши
  • броколи - 400 г (замразени)
  • извара - 150 г
  • пармезан - 50 г
  • черен пипер
  • къри
  • индийско орехче
  • масло - за намасляване на тавата
  • сол

Начин на приготвяне:

Най-напред бланшираме розичките броколи за 3 минути във вряла вода и после ги измиваме със студена вода. Отцеждаме ги добре и ги поставяме в намаслена правоъгълна тава. Заливаме със смес от разбити яйца, сметана, извара и пармезан. Овкусяваме с подправките и ръсим равномерно с кашкавал. Печем вегетарианската запеканка на 200 градуса около половин час.

Задушени с масло и чесън

Необходими продукти:

  • броколи - 500 г
  • краве масло - 80 г
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - 1 равна с.л. морска
  • зехтин - 1 с.л.
  • лимон

Начин на приготвяне:

Накъсайте броколите на еднакви розички. Много е важно да са еднакви, защото след топлината обработка трябва да са с еднаква хрупкавост. Кипнете около 1 литър вода с 1 равна супена лъжица морска сол. Бланширайте ги за 3-4 мин. Извадете в гевгир и оставете да се отцедят добре за няколко минути. В тиган разтопете кравето масло и 1 супена лъжица зехтин с 3 скилидки чесън. Добавете броколите, захлупете и задушете на слаб огън около 2-3 мин. или до желана хрупкавост на зеленчука. Поднесете задушени броколи с масло и чесън с дебели резени лимон като вкусна гарнитура към леки меса и риба.