Запеканка с пармезан
Необходими продукти:
- кашкавал - 150 г твърд
- заквасена сметана - 200 г
- яйца - 3 бр. кокоши
- броколи - 400 г (замразени)
- извара - 150 г
- пармезан - 50 г
- черен пипер
- къри
- индийско орехче
- масло - за намасляване на тавата
- сол
Начин на приготвяне:
Най-напред бланшираме розичките броколи за 3 минути във вряла вода и после ги измиваме със студена вода. Отцеждаме ги добре и ги поставяме в намаслена правоъгълна тава. Заливаме със смес от разбити яйца, сметана, извара и пармезан. Овкусяваме с подправките и ръсим равномерно с кашкавал. Печем вегетарианската запеканка на 200 градуса около половин час.
Задушени с масло и чесън
Необходими продукти:
- броколи - 500 г
- краве масло - 80 г
- чесън - 3 скилидки
- сол - 1 равна с.л. морска
- зехтин - 1 с.л.
- лимон
Начин на приготвяне:
Накъсайте броколите на еднакви розички. Много е важно да са еднакви, защото след топлината обработка трябва да са с еднаква хрупкавост. Кипнете около 1 литър вода с 1 равна супена лъжица морска сол. Бланширайте ги за 3-4 мин. Извадете в гевгир и оставете да се отцедят добре за няколко минути. В тиган разтопете кравето масло и 1 супена лъжица зехтин с 3 скилидки чесън. Добавете броколите, захлупете и задушете на слаб огън около 2-3 мин. или до желана хрупкавост на зеленчука. Поднесете задушени броколи с масло и чесън с дебели резени лимон като вкусна гарнитура към леки меса и риба.