0

Н икой не подозира, че съжителството с котка може да бъде колкото приятно и разпускащо, толкова и опасно и болезнено. Както знаем, котките могат да бъдат много агресивни при определени обстоятелства.

Оръжия

Те разполагат с голям набор от оръжия за самозащита - остри нокти, остри зъби. При уплаха, стрес или ако се почувстват застрашени, те могат да проявят агресия дори и срещу собствения си стопанин. Фелиноза е заболяване, което се развива при контакт с котки – облизване, одраскване или ухапване. Причинява се от бактерии от род Бартонела (видовете Bartonella henselae и Bartonella quintana), които обикновено се намират под ноктите, в слюнката или урината на съвършено здрави животни. Около одрасканото или ухапано място първоначално може да се появи зачервяване, сърбеж, болка и поява на гной. След период от 1-3 седмици се подува най-близкият до нараненото място лимфен възел, който може да достигне големината на лешник. Възможно е повишаване на температурата, обща слабост, леки тръпки, главоболие.

Възстановяване

Периодът на възстановяване е продължителен, като увеличените лимфни възли се възстановяват обикновено от две-три седмици до 2-3 месеца. Навременното диагностициране на болестта и адекватната антибиотична терапия предотвратяват хирургичната намеса. В случай на ухапване е добре да направите веднага обилно измиване на раната с вода и сапун, за да се отмие голяма част от бактериите, а след това да промиете раната с риванол, кислородна вода или йодасепт. Ако се налага, може да направите и превръзка. В случай че се появи някой от изброените симптоми, незабавно посетете лекарски кабинет.

* Автор: Д-р Евгени Евтимов