0

В месеците преди най-студеното време през годината проблемите с кръвното налягане зачестяват. Независимо дали е ниско или високо. За повишено се смята налягането, по-високо от 130/80. Това състояние се нарича артериална хипертензия. Във всеки десети случай повишеното кръвно налягане е симптом за някакво друго заболяване или на състояния, съпровождани от скокове в налягането. Нивата на кръвното налягане се определят от множество фактори, включително атмосферното налягане и студеното време. 

Студът по принцип води до периферен стадий на съдовете, при който се централизира голяма част от кръвообращението и сърцето се затруднява да изпълнява своята роля на помпа. Затова и най-често в студените дни се влошава състоянието на хора с хипертония. При застудяване се увеличава и рискът от инфаркт и инсулт, тъй като напрежението за сърцето е по-голямо.

Трябва да имате предвид някои важни неща. 
1. Ако имате нарушения в съдовия тонус, имате "обикновена" хипертонична болест и трябва да приемате специални препарати за поддържане на своето налягане в норма. Какъв точно медикамент е подходящ именно за вас, задължително трябва да прецени вашият личен лекар или кардиолог. В никакъв случай не се самолекувайте.


2. При проблеми с бъбреците - почти винаги повишено налягане се регистрира при наличие на бъбречно заболяване – пиелонефрит или камъни. Изострен простатит при мъжете също може да бъде причина за повишеното налягане. 
3. Хормонални нарушения - ако при кръвните изследвания се установи недостиг на калий, а повишеното налягане е съчетано с мускулна отпадналост, това е признак за недостиг на алдостерон (стероиден хормон). 

Ако вашето налягане се повишава от пристъпи, а кризите са съпроводени с бледност, потене,  учестено сърцебиене, треперене, отслабване, то тогава е възможно наличието на феохромоцитома – доброкачествено новообразувание на надбъбречната жлеза.

Какво да правим при застудяване?
При излизане в студеното време слагайте шал на устата си.
Студът натоварва сърцето, физическата активност също. Обличайте няколко тънки дрехи една върху друга, така че щом сте на топло, да можете да съблечете някоя от тях, за да избегнете потене. Вълната дори и при намокряне остава термоизолатор.

Нека шапката бъде вашият задължителен аксесоар независимо от сезона, тъй като главата е един от най-големите консуматори на кръв.

Менюто

Намалете до минимум консумацията на животински мазнини. Хранете се предимно с бобови култури, зеленчуци, плодове. От зеленчуците най-полезни за хипертониците са картофите, морковите, зеленият грах, тиквата, ряпата, марулята, всички видове зеле и всички диворастящи плодове.

При възможност изключете напълно солта от менюто си.

Намалете калорийния прием наполовина на обичайните за вас стойности.

Отделяйте време за кратки разходки в парковете, планината и т.н. 

Силата на мисълта е едно от най-ефективните лекарства. Например, ако вие изпитвате страх пред ново начинание или изпит и кръвното ви налягане е скочило значително нагоре, с помощта на автотренинга може да се постигне преодоляване на този проблем. Успокоявайте мислите си веднага след събуждане сутрин.

Как да измерите налягането у дома?

За да измерите кръвното налягане с домашен апарат, първо седнете удобно на стол с опрени на пода крака, облегнете гърба си. Поставете маншета в средата на голата мишница, опрете я на маса, така че маншетът да бъде на нивото на сърцето. По време на измерване не се движете, не говорете. Отпуснете се. Не измервайте, ако ви е студено, ако сте неспокойни, напрегнати, стресирани или изпитвате болка. Посетете тоалетната преди измерването. Пълният пикочен мехур или дебело черво могат да повлияят на стойностите. Изчакайте поне два часа след хранене.
• Не пушете и не пийте кафе или алкохол най-малко 30 минути преди измерването.
• Измервайте стойностите на кръвното си налягане сутрин и вечер в продължение на 7 дни. Веднага записвайте стойностите в дневник.
Кое кръвно налягане, измерено в дома, е нормално?
• Когато средното, измерено през деня, е под 135/85 mmHg.
• Лечение се обсъжда, ако измереното вкъщи кръвно налягане е трайно над 135/85 mmHg.