0

Г одишно проучване на Gallup показва, че жените по света стават все по-гневни през последните 10 години. Коя е причината за това?

Според анализ на Би Би Си с 10-годишни данни от Gallup World Poll жените стават все по-ядосани. Всяка година анкетата включва повече от 120 000 души в над 150 страни, като респондентите наред с други неща отговарят какви емоции са изпитвали през по-голямата част от предишния ден. Когато става въпрос по-специално за негативни чувства - гняв, тъга, стрес и тревога - жените постоянно съобщават, че ги изпитват все по-често от мъжете. Анализът установява, че от 2012 г. насам вече повече жени, отколкото мъже, съобщават, че изпитват тъга и безпокойство, въпреки че и при двата пола има стабилна тенденция на нарастване. Що се отнася до гнева и стреса обаче, разликата с мъжете се увеличава. През 2012 г. и двата пола имат сходни нива. Девет години по-късно жените са по-ядосани - с марж от шест процентни пункта - и по-стресирани.

Разминаване

Особено голямо е разминаването около времето на пандемията. Според психолози жените повсеместно изпитват разочарование, че тежестта на пандемията е паднала непропорционално върху тях. Проучване от 2020 г. сред почти 5000 родители в хетеросексуални връзки в Англия, проведено от Института за фискални изследвания, установи, че майките поемат повече от домашните отговорности по време на карантината, отколкото бащите. В някои страни разликата между двата пола, които споделят, че са изпитвали гняв предишния ден, е много по-висока от средната за света. В Камбоджа разликата е била цели 17 процентни пункта през 2021 г., докато в Индия и Пакистан - 12.

Психиатърът д-р Лакшми Виджаякумар смята, че това е в резултат на това, че все повече жени в тези страни стават образовани, заети и икономически независими. „В същото време те са сковани от архаични, патриархални системи и култура“, казва тя. „Дисонансът между патриархалната система у дома и еманципираната жена извън дома предизвиква много гняв.“

Според проучване, проведено по поръчка на ВВС в 15 държави, поне половината от анкетираните жени във всяка страна казват, че се чувстват по-способни да вземат собствени финансови решения, отколкото преди 10 години. Две трети от анкетираните жени казват, че социалните медии са оказали положително въздействие върху живота им - въпреки че в САЩ и Обединеното кралство цифрата е под 50%.

Срам

В САЩ проучването на Gallup World Poll не показва, че жените там са по-ядосани от мъжете. Според експертите жените в САЩ изпитват много дълбок срам от гнева и предпочитат да го наричат стрес или тъга. Може би и затова американските жени съобщават за по-високи нива на стрес и тъга от мъжете.

Много повече жени, отколкото мъже, са подложени на стрес в Бразилия, Уругвай, Перу, Кипър и Гърция. В Бразилия почти шестдесет на сто са се чувствали стресирани през по-голямата част от предишния ден, в сравнение с малко под четирима от 10 мъже.

„Имате нужда от гняв и ярост“, съгласява се Джинет Азкона от ООН Жени. „Понякога имате нужда от това да изкрещите: Стига толкова!“.