0

У илма Флинтстоун и Бети Ръбъл винаги са впечатлявали със стройните си фигури. Ако искате да ваете тяло като съпругите на Фред и Барни, то може да заложените на палео диетата.

Режим

Режимът залага на храни с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Той е разработен на база предполагаемата диета на ранните хора и се основава на убеждението, че предците ни ловци-събирачи са имали по-ниски нива на хронични заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания и разбирането, че това се дължи на диетата им. При режима на Уилма и Бети се ограничават всички храни, които не са били достъпни за ранните ловци-събирачи, включително преработени храни, зърнени храни, бобови растения, млечни продукти и добавена захар. Вместо това планът насърчава да напълните чинията си с минимално преработени цели храни като месо, риба, птици, плодове, зеленчуци, ядки, семена и здравословни мазнини. В най-чистата си форма палео диетата ви позволява да ядете само онези храни, които хората са яли, когато са бродили по планетата преди около 2,5 милиона години. И все пак има няколко варианта на диетата, които са малко по-леки. Например някои модифицирани палео диети са по-малко ограничителни и позволяват масло, някои зърнени и бобови храни без глутен в умерени количества, стига да са били накиснати и сготвени.

Отслабване

Палео диетата е с високо съдържание на протеини и това може да намали нивата на грелин - хормона на глада. По този начин ще се чувствате сити за по-дълго време. Преработените храни пък често са повече калории и ограничавайки ги, ще избегнете един от рисковете за наддаване на тегло. Проучвания от последните години показват, че палео диетата помага за загубата на тегло. Например едно проучване при 70 жени наблюдава, че придържането към палео диетата в продължение на половин година води до загуба на средно 6,5 кг мазнини и значително намаляване на мазнините по корема.

Здраве

Диетата има и ползи за цялостното здравословно състояние на човек. Тя може да помогне за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на няколко рискови фактора за сърдечни заболявания. В едно проучване 20 души с високи нива на холестерол, които са следвали палео диетата в продължение на 4 месеца, са имали подобрен HDL (добър) холестерол и намалени нива на триглицериди, както и по-нисък общ и LDL (лош) холестерол. Друго проучване проследява как режимът помага при проблеми с кръвното. Следването на палео диетата само за 2 седмици намалява кръвното налягане, което също е фактор за сърдечни заболявания. Режимът може да помогне за намаляване нивата на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност при хора с диабет тип 2.

Трябва да се имат предвид и няколко недостатъка при спазването на диетата. При режима не се приемат групи храни, които обикновено могат да се консумират като част от здравословна диета. Например бобовите растения са богати на фибри, протеини и изобилие от микроелементи като желязо, цинк и мед.

Примерно меню:

Ден 1

Закуска: омлет с чесън, лук, домати и спанак

Обяд: нудли от тиквички с пуешки кюфтета и сос маринара

Вечеря: сьомга на фурна с печени броколи и резенчета сладки картофи

Ден 2

Закуска: гранола (без всякакви зърнени храни) с бадеми, орехи, пекани, кокосови стърготини и сушени плодове

Обяд: бургер с месо от бизон с обвивка от маруля и гарнитура

Вечеря: пиле на скара с зеленчукова супа

Ден 3

Закуска: чиа пудинг с кокосово мляко, орехи, ягоди, боровинки и канела

Обяд: салата от авокадо и зеленчукови яйца с микс от плодове

Вечеря: купа бурито с ориз от карфиол, телешко, салса, гуакамоле, чушки и лук