0

Ч астици от мощите на св. Лука Симферополски пристигат във Враца.

Светините са донесени в нашата страна от Негово Високопреосвещенство Арголидския митрополит Нектарий и ще пристигнат във Враца с неговото благословение и по молба на Врачанския митрополит Григорий. Светите мощи ще бъдат донесени в града под Балкана от Видинския митрополит Даниил в неделя, а в 17,00 часа ще бъдат посрещнати тържествено в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“.

Заточение

В неделния ден поклонението пред мощите ще продължи, докато има хора, желаещи да се помолят пред тях. В понеделник светините също ще бъдат в храма до 16,00 ч.

Свети Лука (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки) е роден на 27 април 1877 година. Той е хирург, учен, писател и художник. Приема монашеско пострижение с името Лука. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Въпреки че е именит хирург и учен, той сам е преследван от съветската власт, като прекарва 11 години в заточение. Земният път на Лука приключва на 11 юни 1961 година. Скоро след това на гроба на светителя започват да се случват чудодейни изцеления. Той е един от най-почитаните съвременни светии.