0

С андански се пълни с туристи през пролетта и есента заради топлото време и полезния въздух. Но освен в тези сезони мястото е подходящо за отдих и през по-студените месеци, например февруари. Освен че зимата е мека, но и градът и околностите предлагат много места за разходки, а и през февруари се организират спортни събития за деца, които привличат освен млади талантливи футболисти, но и техните родители, които искат да разпуснат и да подкрепят отбора.

Въздухът в Сандански е с най-ниска влажност в цяла България и е подходящ за лечението на астматични, алергични и други заболявания. Градът е световноизвестен като естествена лечебница и балнеокурорт. Въздухът тук е изключително чист, с ниска относителна влажност, със средна годишна температура +13,9°C, със сравнително малки денонощни и сезонни температурни амплитуди. Зимата е мека и влажна. Валежите са предимно от дъжд, а снегът се задържа.

Туристически обекти и забележителности в Сандански и наоколо, които могат да се посетят

Раннохристиянска базилика от IV-VI век и античен комплекс. Епископският комплекс със своята грандиозна архитектура, включваща помещения, и изключително богата художествена украса – каменно-декоративна пластика, стенна живопис и мозайки, е най-представителната сграда, доминираща в града през късноантичната епоха. Тези негови особености го нареждат сред най-големите и най-интересните археологически обекти в Югозападна България. Комплексът е част от Археологическия музей в града.

В края на главната и пешеходна ул. „Македония“ започва паркът на града. Това е единственият парк в България с пясъчни алеи и заедно с варненската Морска градина е най-големият градски парк в България. Има множество нови пейки, като са оформени кътове за деца с люлки, пързалки и катерушки. В парка е разположен Летният театър, където всяка година се провежда Фестивалът за авторска македонска песен „Пирин фолк“, както и Балканският младежки фестивал „Младостта на Балканите“. Там се намират и градският стадион „Спартак“, както и двата плажа с басейни в града.

Топлата зима през тази година беше като бонус за малките футболисти, които се съревноваваха на първенството в Сандански през февруари - „Вихрен къп-2024“. Над 1200 деца от България и чужбина влязоха в директен сблъсък за надмощие на терена в Сандански, както и на стадионите в околните села като Склаве.

Над града се намира и бившата резиденция на Тодор Живков, сега частен хотел. Около нея има огромен и красив парк, с живописно езеро с лебеди. В парка на резиденцията също могат да се видят много редки растителни видове. В Пирин планина, на около 12 км от Сандански, се намира живописният водопад Попина лъка с пад на водата над 15 м.

Маршрут

От София градът се намира на около 170 км отстояние, като голяма част от маршрута е през магистрала „Струма“. Има обаче и няколко километра, през които преминаването е много живописно, а именно през Кресненското дефиле. Освен че от пътя се виждат красивите планински склонове, но и в подножието им шуми Струма, която е предпочитана от много любители на силните изживявания и се ползва и за рафтинг. Ако сте именно от тези хора, може да яхнете лодката и да се спуснете по бързите води на реката с оборудване за 70 лева на човек. Общата продължителност на преживяването е около три часа и половина. Рафтинг сезонът започва през март и приключва през октомври.

В района има вкусна храна, напитки и дори място за нощувка. Предлага се също кисело мляко и сирене, с което можете да почерпите колеги или да си вземете за вкъщи.

Извори

Малко преди Кресна обаче може да се отбиете и в Симитли. То е старо селище и средище на редица села от едноименната котловина. Два са факторите за развитието му. Единият е наличието на двадесет минерални извора, а другото е ключовото географско положение, което селището заема между долините на реките Струма и Места. В миналото минералната вода се е използвала за битови нужди, но от 30 години насам изворите са каптирани за новопостроената баня и за отопление на оранжерии. Също така там може да се посети църквата „Рождество Богородично“. Тя е храм-паметник за загиналите войници от Седма пехотна рилска дивизия в боя при Симитли по време на Балканската война през 1912 година.

Вино

Близо до Сандански са разположени Мелник, който е известен като най-малкия град в България и с виното, което се прави от лозята в района. Въпреки че е малък по размер, Мелник е изключително живописен, а жителите на града са много гостоприемни и обичат да се шегуват. Използват и изпитани похвати, за да привличат туристи, като например продават специална селекция вино, което чупи кревати. Разбира се, надписът е шега, но много хора си купуват от мелнишкото вино, защото се слави като едно от най-хубавите у нас. В местните заведения пък може да се опитат традиционни мезета и ястия.

Мелнишките пирамиди са скални образувания, които са едни от най-посещаваните от туристи пирамиди на територията на България. Разположени са в подножието на югозападната част на планината Пирин в околностите на Мелник. Районът, освен самите пирамиди, обхваща още огромно количество други скални образувания като скални гъби, игли, конуси и други. Най-популярните сред тях са група пирамиди, разположени недалеч от село Кърланово. Освен заради значително по-големия им размер, интересни за туристите ги прави и това, че в близост са построени почивна станция и други сгради за настаняване на пътешествениците. Мелнишките пирамиди на височина достигат до 100 м. Характерно за външния им вид е, че склоновете им са пясъчни и на места почти напълно отвесни. На върховете им растат широколистни растения и треви.

В близост до Мелник се намира и Роженският манастир. В най-малкия град в България освен да се насладите на вино и красива природа - може да посетите музеи като Кордопуловата къща, Музея на виното и Градския музей.

Рупите

В землището на село Рупите се намира и едноименната местност, където в последните години от живота си живее известната ясновидка Ванга. Тук през 1994 година, финансиран от самата Ванга и по проект на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов, е построен храмът „Света Петка Българска“ в близост до къщата и гроба на Ванга - Вангелия Гущерова. Рупите е в подножието на изгасналия вулкан Кожух планина. Местността заедно с църквата е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
Всяка година в Рупите на 15 август, Успение Богородично, се провежда традиционен събор. Предлагат се лакомства, играчки и дрехи. Свири се традиционна музика от Югозападна България и се танцуват местни танци. Популярни спортни мероприятия по време на събитието са футболът и народната борба.

Предстоящи

В края на март се организира детски футболен турнир в Благоевград, а има в Тетевен, Созопол и много други градове. В средата на месеца пък са планирани общински турнири за ученици в Перник. А изживяването по време на тези спортни събития е невероятно, защото така може да подкрепите своите деца, да се насладите на красива игра и дори за нови запознанства с хора от други градове и държави, ако турнирът е международен. Обичайно те се организират през месеците февруари и март, като има и през априлската ваканция. Има и през юни, но август е месецът са подготовка. След това турнирите са през есента.