0

Т урският сериал “Великолепният век” е базиран на реални събития по време на управлението на султан Сюлейман Великолепни.

В центъра на сюжета е връзката му с наложницата му Хюррем Султан, която преди да попадне в харема, е дъщеря на руски свещеник и носи името Александра или според други източници Анастасия.

Главните герои във филма се изпълняват от турския актьор Халит Ергенч и турско-германската актриса и модел Мерием Узерли (в сезон 4 от сериала тя беше заменена от турската актриса Вахиде Перчин). Казват, че при кастинга актьори, продуценти и режисьори обръщат специално внимание не само на таланта, но и на външния вид. И изглежда, че донякъде са успели.

Мерием Узерли в ролята

 Мерием Узерли в ролята
Star TV, Уикипедия

Вярно е, че за да изглеждат знаменитостите като героите си, както те, така и гримьорите е трябвало доста да се постараят.

Мерием Узерли много иска да получи ролята на любимата на султана. Когато мечтата й се сбъдва, тя започна да се подготвя за работа: чете книги и произведения за своята героиня, опитва се да влезе в нейния образ, но също така трябва да промени и външния си вид. Така в продължение на три години актрисата трябва да боядисва косата си в огненочервено, а освен това... да забрави за спорта и да се отдаде на шоколада. И ако с първата точка няма проблеми - новият цвят на косата много подхожда на актрисата, то с втората не всичко е толкова просто, колкото би искала.

Крехката Мерием трябва да положи доста усилия, за да качи допълнителни 13 килограма, за да достигне прототипа. Но когато снимките приключват, знаменитостта веднага се връща към визията на блондинка и драстично отслабва. В резултат на това феновете едва успяват да я разпознаят. Изображението в сериала и в реалния живот се оказва напълно различно. Вероятно затова след време Мерием си върна огнената грива.

На Халит Ергенч не му се налага да прави чак такива жертви за ролята на султан Сюлейман. Освен да учи история, всичко, което трябва да направи, е да си пусне брада. Освен това феновете му го харесват още повече в новия му образ. Така че след края на снимките актьорът не промени образа си известно време, напомняйки на другите за своя герой.

* Следващата седмица в „Златно време“ - между истината и измислицата в сериала „Великолепният век“