0

М ежду любовта и омразата има стотина серии интервал. Това е тайната на всички сериали по принцип. Но при турските е абсолютно клише. И не липсват и разочарования. Особено когато между двата сезона на някой сериал си тръгне главен герой. Тогава на сценаристите спешно им се налага да измислят нова любов. И нова омраза, разбира се.

Очакване

От времето, в което сте чели приказката „Красавицата и Звяра“ са минали доста години. Но всички помните, че историята свършва щастливо. Затова сега, когато следите с нетърпение сериала „Наследство“ по „Диема фемили“, се надявате, че в крайна сметка Звяра ще укроти темперамента си. Аха да го направи, и сериалът почва отново. Със сърдити физиономии, бърчене на вежди и много нерви. Салатата, в която има от пиле мляко, е обилно полята със сълзи. Но не бързайте – голяма лъжица лапнете, голяма дума не казвайте. Скоро, много скоро, салатата ще загорчи.

DIEMA FAMILY

Лично на мен никак няма да ми липсва Кираз. Втората сюжетна линия в сериала не се получава добре. Смелото ченге, което гледаше мрачно, вече омекоти погледа си. Но така и не го избистри. А тя трудно може да се впише в модела на „Красавицата“, защото половината сериал беше забрадена, с отвратителна брадавица, която си лепеше, за да не я разпознаят. Затова и от двата модела на „Красавицата и Звяра“ избирам основния. Той е Яман, тя Сехер. Има и лоша мащеха, която не е точно в тази роднинска връзка – сестра е на брата на богаташа, който е добър по характер, но хахо. Но и Сехер, да ме прощава, не знае точно какво иска. В оригиналната приказка Красавицата обича рози. И турската й подгласничка също. Разбира се, розите имат бодли. А Звяра си научава уроците по трудния начин. В „Наследство“ цялата прислуга е в ролята на говорещия чайник – фон на драмата, която се разиграва. На двете добри двойки герои се противопоставят различни злобари. Но има един чичо, майстор на кюфтетата на скара, който събира „зверовете“ и ги поучава.

DIEMA FAMILY

Друго характерно за отношенията на Красавицата и Звяра е, че връзката им е възвишена. Почти няма интимни контакти, както и в повечето турски сериали впрочем. От тях оставаме с впечатлението, че целувката по челото е висша проява на любов. Понякога им се раждат деца, но не е ясно кой и къде ги прави, защото чаршафите на леглата винаги са опънати. И в гардеробите има само официални костюми. А прислугата, както и господарките, се разхождат задължително на токчета. При толкова серии на високо, е разбираемо дамите да искат да си вирнат ходилата, за да си отпочинат и да не хванат разширени вени или кокалчета. Но тези моменти сценаристите ги пропускат.

Сватба

Дори и да се стигне до сватба – това скоро предстои, тя в повечето случаи е фиктивна. „Наследство“ не прави изключение. Затова предстоят тъжни сцени с булка, чиито очи са мокри от сълзи. А те пък текат винаги по средата на клепача. Някак не върви актьорите да се вживяват чак толкова. Защо да го правят, щом сценаристите на моменти се гаврят със зрителите. Едни и същи сцени и ситуации, но с различни герои.

DIEMA FAMILY

Но дори да преглътнем всичко това, за да видим как Красавицата и Звяра най-после ще заживеят в идилия в замъка, ще дойде момента, в който едната главна героиня ще я убият, а другата ще се метне в по-интересен сериал и затова и с нея ще се наложи да се разделим. Така че гледайте „сглобката“ между Сехер и Яман, но не се вживявайте. Където е едната булка, там е и следващата. А между два фиктивни брака има мнооого време!