0

Т я е на 61. И всяка бръчка по лицето й е повече от очарователна. Джоди Фостър няма нищо общо с опънатите си, а в някои случаи и деформирани до неузнаваемост връстнички.

За разлика от тях тя е истинска. И безкрайно красива за възрастта си.

Епохата на женската сексуалност в киното променя стандартите. Ако преди дамите над четиридесет нямаха шанс да изиграят нищо друго освен ролите на безполови майки и баби, сега виждаме Джоди Фостър в секссцена в четвъртия сезон на „Истински детективи“.

И това не ни притеснява. Фостър изглежда фантастично без грам силикон по себе си. Как една актриса, която започва да се снима на три години в реклами и след това като тийнейджърка като проститутка на Скорсезе (във филма „Шофьор на такси“), на шестдесет и нещо играе привлекателни героини, които сами определят правилата на играта? Нека разберем.

ПОКОЛЕНИЕ Z: Джоди Фостър хейти младите актьори!

Стегната фигура. Красиви зъби. Изсечен нос. Разрошена прическа с естествено оцветяване, сякаш току-що се е събудила и е леко избелена от слънцето. Момчешки образ. И напълно нечовешки люляков блясък на очите. Всичко това има носителката на два оскара Джоди Фостър на заслужените си 61. Е... Има бръчки около устата и увиснали клепачи, но всичко това само допълва остротата на уверената и харизматична актриса.

Семейство

Известни са много интересни факти за Джоди, които са я направили звезда. От невероятно висок коефициент на интелигентност (132), докторска степен по литература и изкуство до история за преследване от луд обожател, деца от донор и еднополови бракове.

Алисиа Крисчън „Джоди“ Фостър е родена на 19 ноември 1962 г. в голямото семейство на пенсионирания подполковник от военновъздушните сили Луциъс Фишър Фостър и Евелин Ела Алмънд. Бебето стана четвъртото дете. По време на появата й баща й вече е напуснал семейството. Така че нетривиалните събития и силните жени преследват Джоди от детството. Между другото тя взема псевдонима си от съкратеното име на партньора на майка си - Жозефин Домингес (Jo-Dee). И докато баща й, който на 89 години бе осъден за измами с имоти, никога не е присъствал сериозно в живота й, то нейната майка винаги е била пример за подражание. И двамата днес не са между живите, а Джоди носи както травмите от детството си, така и вдъхновението – как една майка може да обърне света в името на децата си. 

Не са много актрисите, започнали кариерата си на три. Джоди Фостър е точно на толкова, когато вече печели пари за семейството си, рекламирайки козметика.

Актрисата споделя, че не е имала класическо детство. Момичето е отгледано на снимачната площадка: оператори, осветителни техници и други филмови работници. В края на снимките Джоди скучае. Но при първа възможност показва своя независим дух. Един ден й предлагат безплатно пътуване до Дисниленд, за което тя е мечтала, при условие че журналистите ще заснемат пътуването. Момичето отказва, като решава, че иска да изживее този момент без камери. Оттогава Фостър стриктно се придържа към този принцип. Както и правилата да не участва в преходни филми. Вярно е, че сериозните проблеми често са резултат от големи проекти.

Така по време на снимките на филма „Наполеон и Саманта“ (1972 г.) десетгодишната Фостър е нападната от лъв и влачена няколко метра. Актрисата все още има белези по тялото си. Сякаш звярът е белязал изключителна личност, намеквайки, че ще трябва да понесе нещо още по-лошо.

С Джони Уитакър в Наполеон и Саманта

 С Джони Уитакър в Наполеон и Саманта
Getty Images

Проститутка

След шумния успех на филма на Скорсезе "Шофьор на такси", в който 13-годишната актриса играе проститутката Айрис (номинация за "Оскар"), Джоди започва да бъде преследвана от някой си Джон Хинкли-младши, син на петролен магнат. Този ужас продължава няколко години - момичето е придружавано навсякъде от бодигардове - и завършва с див скандал.

За да я впечатли, Хинкли стреля по президента Роналд Рейгън шест пъти, ранявайки него и най-близкото му обкръжение.

41 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Стрелецът на Рейгън бе освободен

Бележката на Хинкли, намерена по-късно, гласи, че той е посветил акта си на героинята от „Шофьор на такси“. Фенът ще прекара следващите 35 години в психиатрична болница. Но нервната система на виновника за историята е сериозно увредена. След инцидента Джоди изобщо не може да говори цяла седмица. А за самата случка мълчи и до днес.

Смята се, че историята с маниака е накарала Фостър да се страхува от мъжете. Въпреки че е вярно, нищо не се знае със сигурност за романсите й с мъже с изключение на слуховете за леки афери.

Въпреки това по някакъв начин тя все пак стана майка. Според слуховете с помощта на процедурата IVF, а донорите са избрани въз основа на нивото на IQ. Сега Джоди има двама синове - Чарлз (1998) и Кристофър (2001), които обожава.

Тайни

За да предпази момчетата от ненужна информация, известната майка дълго време убеждава синовете си, че работи на строеж.
В интервю Фостър признава, че едва с появата на децата е разбрала какво е да живееш истински живот. В крайна сметка, като си на снимачната площадка през цялото време, бягаш от реалността. И когато синът ти плаче заради неуспех в игра, ти се радваш дори от тези сълзи в този момент, защото не изпускаш детето от поглед, гледайки го как расте.

Осъзнаване

В интервю със Стивън Голдман Джоди Фостър казва, че времето е предимство, „няма да станете това, което не сте станали“. И това е освобождение. От очакванията – както своите, така и тези на другите. И ако се опитате в същата област, това все още е добър вариант. На 61 Джоди Фостър не планира да стане олимпийски шампион и не й пука за хорското мнение. Актрисата е доказателството, че след като преминете определена възраст, може да стигнете до извода, че свободата е не само да не се смущавате от бръчките по лицето си, но дори да се гордеете с тях, защото те са история. 

Навици

Днешната Джоди Фостър с височина 161 сантиметра все още тежи същите 50 кг. Ходи на козметик, но категорично отказва пластичните операции. Следи храненето. Тя редовно спортува, оставайки вярна на кикбокса и каратето. Мрази да избира дрехи, затова записва клауза в договора за поредния филм - така че целият гардероб на героинята да отиде при нея - и това е, което тя носи.

Има бакалавърска степен по литература и почетна докторска степен по изящни изкуства от Йейлския университет. Тя държи двата оскара вкъщи. Първият за ролята на жертва на насилие във филма "Обвиняемият" (1989), вторият за легендарната жена следовател в световния блокбъстър "Мълчанието на агнетата" (1992). Джоди стана първата актриса в историята, получила две от тези мощни награди, преди да навърши 30 години. Актрисата говори френски почти като майчин език и сама дублира някои от ролите си за разпространение във Франция. Разбира и говори италиански, немски и испански доста добре.

С Антъни Хопкинс в Мълчанието на агнетата

 С Антъни Хопкинс в Мълчанието на агнетата
Getty Images, ЕПА/БГНЕС

Звездата все още не излиза много на публични места, предпочитайки обикновения живот пред социалния живот.