0

С траните членки на ЕС гласуваха да понижат нивото на защитения статут на вълците в стъпка, критикувана от природозащитници, която открива пътя към облекчаване на строгите правила за лов на хищниците, предаде АФП. Разбира се, веднага природозащитниците скочиха срещу решението, облекчаващо правилата за лов на хищниците. Представители на 27-членния блок подкрепиха предложения за промени в международна конвенция, при която животните вече няма да имат статут на "строго защитени", а само на "защитени". Европейската комисия, която първоначално изложи плана, приветства одобрението му от квалифицирано мнозинство на страни членки по време на среща в Брюксел.

Глутница

Злите езици твърдят, че мерките срещу вълците са станали актуални едва след като глутница е нападнала и разкъсала любимото пони на Урсула фон дер Лайен, нейните защитници пък посочват, че това е просто съвпадение. Във всеки случай след инцидента председателката на Европейската комисия заяви: „Концентрацията на глутници от вълци в някои региони на Европа се превърна в реална опасност за добитъка и в потенциална заплаха за хората. Насърчавам органите на местната власт и националните органи да предприемат действия при необходимост. В действителност те вече разполагат с тази възможност въз основа на съществуващото законодателство на ЕС.“.

Екосистеми

Според ловните организации, членовете им са най-силно заинтересувани от съхраняването на здравите екосистеми и избиването на десетки вълци само при една хайка, което е било обичайно преди десетилетия, няма смисъл. Засегнатите от вълчите набези пък настояват за баланс, защото според тях Европа се нуждае от своите фермери и овчари, тъй като пашата може да намали огромния въглероден отпечатък на отглеждания на закрито едър рогат добитък – свободно скитащите по планините животни се нуждаят от по-малко храна, поддържат горите чисти от храсти и помагат за предотвратяването на горски пожари. Но същевременно ги прави лесна плячка на вълците.

В момента ЕС позволява единствено лова на индивидуални животни, за които е доказано, че са много вредни за добитъка. В много държави се изисква официално съдебно разпореждане за ликвидирането им, което прави процеса дълъг и бюрократичен. Същевременно вълците са интелигентни хищници, които прекосяват огромни площи и терени, а някои се движат из целия континент. А това прави залавянето им трудна задача.

Съд

В случая с вълка, изял понито на Фон дер Лайен, местният съд е издал разрешение да бъде убит от ловци едва след като ДНК анализ е доказал, че е убил не само Доли, но и поне още 12 овце и крави в региона. Съдебното разрешително е изтекло през януари, но ловците не са намерили хищника и той още е жив. Защитници на околната среда и членове на Зелените от ЕП посочват, че има решение на проблема и без да се включват ловци. ЕС вече компенсира някои фермери, отглеждащи едър рогат добитък, за всяко домашно животно, убито от вълк, като само през 2022-а са били изплатени 18,7 млн. евро.

Предоставя се и финансова помощ за инвестиране в мерки, предотвратяващи атаките. Тези пари са необходими, защото огражденията и кучетата от порода мастиф, които са държали вълците на разстояние, вече не се използват в местата, където хищниците са изчезнали. И възстановяването им е скъпо и трудно.

Вълците са били почти изтребени в Европа преди век, но благодарение на усилията за опазването им популацията е възстановена, което пък доведе до масови оплаквания от страна на фермери и животновъди. През 2023 г. глутници вълци има в 23 страни от ЕС, а общата им популация се оценява на около 20 300 животни.