0

И стинските хора са обикновените хора! Те се събират с други обикновени хора и правят необикновени неща!

Когато преди няколко години произнесе в интервю тази фраза, основателят на „Исторически парк“ Ивелин Михайлов не предполагаше, че след изборите 2 в 1 на 9 юни тя ще се окаже пророческа.

ПП

След като преодоляха изненадата от партията, която премина 4-процентната бариера, всички, които до този момент не следяха изявите на „Величие“ и не осъзнаваха, че се случва нещо необикновено, започнаха да се интересуват кои са предприемачът и Полковника и за какво се борят.

ПП

Може би щеше да е по-лесно да се преглътне изненадата, ако социолозите и политолозите бяха предвидили такъв развой на нещата, но всички вкупом бяха шокирани.

Часове след като стана ясно, че влизат в парламента, лидерът на партията Николай Марков пусна пост във Фейсбук: „Прости им Господи, те не знаят какво вършат. Бяхте свидетели, че по време на изборите всички лидери на тъжни партии бяха срещу нас. Мислих, че ще им мине след края на изборите, но уви! Крясъкът на псевдолидери, псевдожурналисти, псевдосоциолози и псевдополитолози премина в ултразвук. Такъв парад на партийната клоунада не съм виждал в света. И въпреки всичко това не мога да им се разсърдя, защото са смешни. Те все пак са храсти, а аз - високо дърво! Секвоя между храсти.“

ПП

Зевзеците не пропуснаха да му лепнат прякор Секвоята. Докато други спореха дали е уволнен от Националната служба за охрана и на кого е носил куфарите. Името му нашумя през 2007 г., когато бе уволнен от НСО след скандал с президента по това време Георги Първанов. За разлика от други колеги, които си тръгнаха от системата с подвити опашки и не гъкнаха за това, на което са били свидетели, Марков атакува Първанов, че реабилитира кадри на Държавна сигурност в НСО и в разузнаването.

ПП

Друго интересно лице в партията е певецът Етиен Леви.

Но докато атаките срещу него се ограничиха до поизтърканата вече плоча с агентите на ДС, то срещу основателя на „Исторически парк“ край село Неофит Рилски в община Ветрино имаше канонада. Вероятно защото държавата се задейства на най-високо ниво. Така стана публично достояние информацията, че Михайлов има неплатени задължения. Разбира се, погнаха го за тях. Така трябва. Всички са равни пред закона. Не всички ги проверяват обаче. И симпатизантите на партията-изненада не пропуснаха да отбележат много от ярките примери на изтекли записи и сигнали за престъпления и нарушения, в това число и на подправени подписи, които някак потънаха, заглъхнаха, затихнаха в предизборния шум.

ПП

В четвъртък Николай Марков заяви в качеството на лидер на "Величие", че няма да участва в разговорите за кабинет с преговорния екип, излъчен от ГЕРБ-СДС. Помолен за коментар дали "Величие", като парламентарно представена партия, би подкрепила правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС, Марков каза, че все още не са ясни намеренията на това правителство, какво ще прави, каква програма ще изпълнява.

„Как бих подкрепил правителство, за което нищо не знам - коментира пред БТА Марков. - За да взема информирано решение, трябва да знам какво намерение има това правителство, каква програма ще изпълнява“.

„С "контактьорки" няма да говорим“, каза още Марков, визирайки преговорния дамски екип на ГЕРБ – Рая Назарян, Темежунка Петкова и Деница Сачева. Заради което върху него се стовари нова вълна от критики и упреци за неуважение към дамите. Пропускайки следващото му изречение: „При цялото ми уважение към тази група има си конституционен ред, който господин Борисов, като опитен политик, добре знае“.

Всъщност, един от основните идеолози на „Величие“ е дама. Бивша дясна ръка на Слави Трифонов, Виктория Василева свърши много от работата, защото познаваше и кътните зъби на политиците, и слабостите им, и тайните им ходове. Тихо и последователно, без да се бие в гърдите, тя изведе кампанията докрай.

ПП

В същото време екипите на някои от водещите формации се надпреварваха какви по-креативни неща да измислят в сферата на черния пиар. И след изборната нощ не им оставаше друго, освен да се черпят с тирамису и да ближат рани по села и паланки.
Неразбрали поуките, троловете на провалилите се формации започнаха да бомбардират социалните мрежи с клипове, на които се виждат нормални хора, които хрупат ядки и разговарят с хората очи в очи, а не планират етапите от предизборната стратегия кацнали на балкон.

Профил

Селяндури, неуки, прости – това според тролските атаки са избирателите на „Величие“. Но, изненада – профилът се оказа доста по-различен. „Хората, които са подкрепили партия "Величие", са изключително нормални. Разбивките за профила на подкрепилите "Величие" показва, че сме подкрепени от много млади хора, със семейства с деца, от областни градове“, каза пред БНТ Виктория Василева. Последва нов двубой – проамериканска или проруска е партията. И кой ще е в ролята на „златния бутон“ - „Величие“ или „Възраждане“.

Отговорите вероятно ще дойдат в следващите месеци, ако не и в следващите дни. Но към момента има уверения от „Величие“, че няма да са тандем с управляващите. „Не, няма да ви изненадаме чак толкова неприятно, защото не смятам, че правителство на ГЕРБ и ДПС ще бъде нещо хубаво и полезно за страната“, каза Виктория Василева. След което подчерта, че партията ще положи усилия да реализира идеите си в опозиция. По думите ѝ "Величие" са подготвили стегната стратегия за работа в парламента, с която искат да "изненадат" останалите депутати, но отказа да даде повече подробности.

Конкуренция

„Не сме били врагове на никого. Някои от партиите за нещастие видяха в нас сериозна конкуренция, което обостри езика им. А това е ненужно“, подчерта Василева. Бившата депутатка на ИТН е огорчена от „омразата и пошлият език, с който се нахвърлиха множество от анализаторите дори в изборната нощ. И то не върху хората, които сме част от партията, а върху тези, които са гласували за нея. То не бяха "лумпени", "утайка", "тиня", което е недостойно и много грозно".

Новите спасители в политиката, на които заложиха много от разочарованите избиратели, отричат да са онлайн партия. Но така или иначе голяма част от кампанията им мина именно в нета. Затова, ако искат да си сверят часовника, вероятно ще проследят не само коментарите и комплиментите на привържениците си, но и критиката.

ПП

Точно в това сбъркаха формациите, които сложиха тигана на огъня, преди да наловят рибата. Лидерите им продължават да живеят в балон, вярвайки, че отношението на хората, които раболепно ги тагват в коментарите си, е общовалидно. Ако повторят тази грешка и се обградят с лумпени и „лизачи“, вероятно и „Величие“ ще ближат рани. Но за това има време. Сега те са в правото си да изживеят своя миг на слава. И да я задържат, ако могат. Тогава ще проличи дали са еднодневки в политиката или сериозни играчи.