0

И нтернет вече е залят от оферти за продажби на живи животни. Има обяви за агнета за клане, които вървят по около 12 лв. за килограм. Теглото им е между 20 и 30 килограма. Продават се и по цели стада, като цените вървят около 11-17 лв. за кг. Продавачите уточняват, че ако искате да си купите агне от тях, трябва сами да си осигурите транспорт. Обявите са от различни части на България – Бургас, Ямбол, Стара Загора. Някои са пуснали и обяви за специални тави за печене на агнета. Цената е 250 лв. съдът се изработва с размери по поръчка и с усилване от 1,2 мм инокс и подвижни дръжки.

Първото българско прясно агнешко за сезона вече е по магазините и може да се купи за около 20 лв. килограма, показа проучване на „Телеграф“. Най-евтино е в големите вериги, а най-скъпо в малките месарници.

Цени

Цената в хипермаркетите на месото родно производство е 21,99 лв. за килограм бут. В други вериги са пуснали агнешки кюфтенца за 17-18 лв. за килограм.

Агнешки котлет с ребра върви по 17,99 лв. за 1 кг в някои вериги. В други магазини килограмът удря 32 лв. Агнешките ребра са по по 22,80 лв. за килограм.

За 19,99 лв. може да се намери агнешки бут с част от гърба, като стойността достига и до 27 лв. в някои месарници. За агнешка плешка с част от врата трябва да се бръкнете с 18,99 лв. за килограм, а в някои обекти дори и с 22,90 лв. В някои месарници има и агнешки езичета за 17 лв. на килограм, а агнешките карначета са 14,70 лв. Цяло агне може да се купи за 22,90 лв., а комплектите с вътрешности вървят по 11,70 лв. за килограм.

Консерви

Много се купуват консервите с агнешко, похвалиха се от магазин в София. За 19,60 лв. може да купите агнешки комплект, готов за консумация, от домашно отгледани животни, без хормони, антибиотици, консерванти и оцветители, рекламират търговците. Съставките са само агнешки дреболии и сол, уточняват продавачите. И допълват, че някои клиенти ги купуват отсега за Великден. Други дебнат промоции на прясното месо по магазините в момента и директно замразяват във фризера. Пресмятат, че ще им излезе по-изгодно да купят агнешкото месец по-рано и да го замразят, защото обикновено очакват около празниците цените да се покачат, коментираха търговци.