0

С лед морската ваканция и продължителното стоене под слънчевите лъчи кожата ни се дехидратира, а в по- лошия случай се стига до пигментни петна. За да я запазим здрава и красива, д-р Константино Парту от клиника Bellissimo дава препоръки за няколко процедури, които ще се отразят озаряващо на кожата ни след излагане на слънце.

Хидратация

„Доколкото знам, тук, в България, повечето хора обичат море и слънце, но те не помагат изобщо за кожата. Затова винаги предлагам на пациентите, които идват след ваканция, да започнат с хидратация на кожата. Това е задължително. Защото резултатите от дехидратацията по време на лятото ще се видят след три-четири месеца, защото тя започва от дълбоко и в началото не се вижда. Повечето виждат малко преди Коледа“, разяснява д-р Парту, който в момента специализира и пластична хирургия в „Токуда“. И допълва: „Това, което пациентите трябва да разберат, е, че преди да направят нещо, е задължително да направят консултация. Няма нещо, което да е добро за всички пациенти. Няма една процедура, една техника, която да е идеална за всички“.

Едно от нещата, които най-силно се препоръчва за хидратация, са бустерите. „Бустерите дават и други ефекти, но те много хидратират кожата. Също може и мезотерапия в комбинация с витамини и с хиалуронова киселина. Но пак зависи от кожата и колко точно е дехидратирана. Разбира се, всеки един трябва да се грижи и вкъщи. Не да чака само една процедура“, обяснява д-р Парту. Едно от най- важните неща е да почистваме правилно и редовно кожата си, както и вкъщи да поддържаме постигнатите резултати с подходящи кремове.

Процедури

Друга процедура, която препоръчва за след лятото, е вампирският лифтинг. „Има пациентки, които идват и ми казват - не знам какво искам, какво препоръчвате. Винаги това е от първите процедури, които препоръчвам. Харесвам го, защото е от процедурите, които дават много ефект. Освежава кожата, дава стягане, лифтинг. Прави нова бебешка кожа. Затова ставаш първо червен, а след това розова кожа. Възстановяването е 2-3 дни и не е желателно да се появяваме навън.

Това, което пациентките трябва да знаят, е, че изглежда страшна процедура на клипчета, но няма никаква болка. Единствената болка, която можеш да имаш, е само при вземането на кръв“, категоричен е докторът. Що се отнася за лазерни процедури, той обяснява, че не е проблем да се правят и през лятото, но не трябва да се излага пациентът на никакво слънце около месец, така че по-добрият вариант е есента. „Има лазерни процедури, които помагат доста на кожата, освежават я. Например да се махне повърхностният слой, който има мъртви клетки. Когато го правиш това, означава, че помагаш на кожата да започне да регенерира. Има други процедури, които помагат кожата да започне да произвежда и да работи, както е работила, когато сте били тийнейджъри. Доста пациентки питат кога можем да почваме с процедурите, с ботокс, с лазер. Истината е, че зависи от тях самите. Ако искаш да се грижиш за кожата си, трябва да започнеш да работиш. Ако започнеш да чакаш първо да видиш бръчките и после да започнеш да ги третираш, най-вероятно вече е късно. Ще трябват повече процедури и по-дълго време, за да имаш ефект. Понякога не можем да успеем да имаме и 100% резултати, ако сме започнали късно“, заявява Константино Парту и допълва: „Бих казал, че ботокс задължително трябва да се направи през лятото, защото заради слънцето винаги се бръчкаме. За ботокса не пречи да се излагаме след това на слънце. За всички процедури няма проблем да ги направиш, когато искаш. Обаче има няколко процедури, които, когато правят травма и при контакт със слънце, обикновено стават петна и пигментации. Примерно при лазерните операции, които махат повърхност от кожата - там нямаш протекционен слой. Но не можем да кажем например, че не можем да направим лазер през лятото. Ако пациентът може да не ходи на слънце за месец например, може. Но е желателно през септември наистина.“

Стягаме се с машината на Ким Кардашиян

Последният хит сред апаратите у нас е апаратът Morpheus. Имаме нов апарат - Morpheus, много пациенти вероятно го знаят от Ким Кардашиян. В Америка казват, че тази машина е неоперативна, която дава резултати като при операция. Защото използва и микронийделинг - тези малки фини иглички, и радиочестота заедно. Това означава, че игличките влизат и дават и радиочестота. Тя помага и клетките ни да произвеждат колаген, но важното е, че радиочестотата помага и клетките да стават по-стегнати. Когато сме млади и колагенът е здрав, имаме стягане. Когато остаряваме обаче, колагенът става така и отпуска. А радиочестотата помага да се стегне, помага и за разграждането на мазната тъкан. С такава процедура хем разграждаш мазната тъкан, хем стягаш кожата. Това е прекрасно за премахване на двойната брадичка. Помага и за стягане, и за контуриране на лицето. Можем да използваме този апарат освен за лице, навсякъде - на крака, на тяло“, разказва д-р Парту.