0

С тарите стихове на легендарния вокал на група „Спринт“ Чавдар Панев ще оживеят в нови песни 25 г. след смъртта му.

Това обяви пред „Телеграф“ фронтменът на групата Пейо Пеев. „Никому нищо“, „Човекът-часовник“, „Пепеляшка“ и заглавната „Вече си друг“ ще са част от 15-ия им студиен албум, който излиза през декември.

Като в приказката

Преди това композициите ще прозвучат премиерно в зала 11 на НДК, където на 15 ноември 2022 г. „Спринт“ ще направят концерта „Като в приказката“. „Всички тези текстове на Чавдар Панев не са публикувани досега. Жена му ми ги даде в една стара негова тетрадка и по тях направихме композициите. Тя, както и синът им, ще бъдат на концерта, както и Данчо Караджов и други известни музиканти, които проявиха желание да присъстват“, сподели Пеев. Различното този път е, че песните ще бъдат изпети от всички музиканти от групата, не само от солиста Емил Копев, който пък е написал и първата си авторска композиция за новия албум. „Нашият китарист и басист Милко Андреев пее едно към едно като Чавдар Панев. Който е чул новите песни, все това ми казва“, добави барабанистът.

Никому нищо

Музиката на „Вече си друг“ е на големия композитор Асен Драгнев, който е пианист в „Спринт“. „Този текст е много стар, обаче е суперактуален - за това как станахме други хора, полудяхме. Даже исках да я изпълним в новогодишната програма на БНТ, но Асен се притеснява как ще я приемат хората и избра по-купонджийски песни“, разказа Пейо. Самият Пеев пък е направил композицията на „Никому нищо“. „Сънувах мелодията преди повече от година. Това е историята и живота на музиканта. Като имаш успех, всички те хвалят. Но пък има и спадове и тогава никой не те търси. Има и хора, които пък се обиждат, като им кажеш истината. Цяла година я правехме тази песен, трудоемка е. Ние сме и разглезени, че си имаме собствено студио, и бавно работим, но ето - за една година втори албум издаваме след „Галактика 2х20“ миналата есен“, разказа лидерът на „Спринт“.

Вечната игра

Две от новите песни на групата са по-модерни, останалите са в техния стил. Текстовете са на социална тематика. Авторите са все доказани имена като Иван Тенев, Добромир Банев и Живко Колев. „Александър Петров пък ни направи „Вечната игра“. Уж е на футболна тема, става дума за стадион, но пък с нея може да се опише и днешната ситуация в парламента“, издаде още Пейо Пеев.

Деца рисуват чудеса

Концертът на „Спринт“ ще бъде заснет и излъчен от БНТ. Той ще премине под мотото за повече БГ музика в националния ефир и ще участват и колегите им от „Атлас“, „Хоризонт“ и Рок Сешън. За пръв път групи, в които изпълнителите са членове на Синдиката на независимите музиканти, се събират на една сцена, за да подкрепят проектозакона на Цвета Галунова. Като всяко събитие на групата и това е с кауза и подкрепя децата и младежите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Чудеса“. Музикантите от „Спринт“ обучават млади хора в социалния Център на музикални инструменти и им дават шанс за развитие в света на музиката. Преди началото на концерта гостите ще бъдат посрещнати с чаша вино и ще имат възможност да се насладят на специална изложба, дело на децата от Артателие по изобразително изкуство.