0

С езонът на шкембе чорбата бе открит – всъщност у нас той никога не свършва, но сега е най-усиленото време. Класическата рецепта няма да я пуснем, но пък една с кисело мляко ще свърши прекрасна работа. А има и други идеи от receptite.com как шкембето да се превърне в основно ястие.

Чорба с кисело мляко

Необходими продукти:

  • 600 г телешко шкембе
  • 400 г кисело мляко
  • 2 жълтъка
  • 2 ч.л. червен пипер
  • сол
  • 1/2 глава чесън
  • оцет на вкус
  • лют червен пипер
  • 7 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Шкембето се сварява, изважда се и се нарязва на парчета. В отделен съд се разбиват двата жълтъка с киселото мляко, слагат се на огъня, като се бърка непрекъснато да кипне. След като кипне, се прибавят бульонът, нарязаното шкембе и солта. Ври около 10 минути. В отделен тиган се запържва олиото с червения пипер и се изсипва в готовото шкембе. При сервиране по желание се поднася със счукания чесън с оцет и лютия червен пипер.

Панирано

Необходими продукти:

  • 1 кг шкембе
  • 4-5 яйца
  • 2-3 с.л. прясно мляко
  • брашно
  • сол
  • черен пипер
  • 200-300 г кашкавал
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Добре почистеното и измито шкембе се вари до пълно омекване в подсолена вода (за по-бързо може да се ползва тенджера под налягане). След като поизстине, се нарязва на парчета. Жълтъците се разбиват с прясното мляко и се прибавя малко брашно (за рядка каша). С леко разбъркване се прибавят разбитите на сняг белтъци. В тази смес се овалват парчетата шкембе и се пържат в сгорещеното олио. Готовите панирани парчета се редят в намаслена тавичка, отгоре се настъргва кашкавалът и се запича във фурната (само отгоре), докато кашкавалът придобие лек златист цвят.

В апетитен сос

Необходими продукти:

  • 1 кг шкембе
  • 100 г масло
  • 150 мл доматен сок
  • 200 г кашкавал
  • черен пипер
  • сол
  • 1-2 скилидки чесън
  • дафинов лист

Начин на приготвяне:

Почиства се шкембето и се слага да се свари. След това се нарязва на по-едри парчета. В огнеупорни купи се разпределя шкембе, масло, доматен сок, подправките и най-отгоре кашкавалът. Купичките се похлупват с капачетата и се поставят в умерена фурна за около 5 минути.