0

В разгара сме на лятото и отпускарския сезон. Все повече нашенци предпочитат почивки извън страната. Доста често се налага при тези пътувания да се водят и домашните любимци. Днес ще ви обясня всички правила и изисквания за пътуване в чужбина с домашен любимец. Правилата на ЕС улесняват пътуванията до друга държава от ЕС (в този случай 27-те държави от ЕС + Норвегия и Северна Ирландия) с вашето куче, котка или пор. Тези правила обхващат също и пътуванията до ЕС от държава или територия извън съюза.

Паспорт

С няколко изключения вашият домашен любимец може да пътува с вас до друга държава от ЕС или от държава извън съюза до държава в съюза, ако има поставен микрочип (в съответствие с техническите изисквания на приложение II към Регламента на ЕС относно движението на домашни любимци) или ясно четлива татуировка, ако е била поставена преди 3 юли 2011 г. Другото задължително нещо е ваксинация против бяс, извършено третиране срещу тения Echinococcus multilocularis, когато вашата дестинация е място, свободно от тази тения (Финландия, Ирландия, Малта, Норвегия и Северна Ирландия), валиден европейски паспорт за домашни любимци, когато пътува от държава от ЕС или Северна Ирландия до друга държава от ЕС или до Северна Ирландия, или ветеринарен здравен сертификат на ЕС, когато пътува от държава извън съюза. Ако пътувате до държава от ЕС или до Северна Ирландия от Андора, Швейцария, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикан, вашият домашен любимец може също да влезе на територията на Съюза с паспорт, издаден в една от тези държави или територии.

Предупреждение

Посочените по-горе правила на ЕС за пътуванията с домашни любимци се прилагат за лични пътувания с домашни любимци, при които не се извършва смяна на собственика или продажба.

Документи за пътуване за вашето домашно куче, котка или пор

Европейският паспорт за домашни любимци е документ, който следва стандартен модел на ЕС и е от основно значение за пътуванията между държави от ЕС. Той съдържа описание и данни за вашия домашен любимец, включително кода на неговия микрочип или татуировка, както и данни за ваксинацията срещу бяс и координати за връзка със собственика и ветеринарния лекар, издал паспорта. Можете да получите европейски паспорт за вашето куче, котка или пор от всеки ветеринарен лекар, който разполага с разрешение от съответните органи да издава паспорти за домашни любимци. Паспортът за домашни любимци е валиден за цял живот, при условие че ваксинацията срещу бяс на вашето животно е актуална.

* Д-р Евгени Евтимов