Банички
Необходими продукти за намазване на корите:
- олио - 80 мл
- бакпулвер – 1 ч.л.
- брашно - 1 ч.л.
- газирана вода – 200 мл
Още:
- кори за баница или баклава - 500 г
- яйца - 4 бр.
- кисело мляко – 100 г
- бакпулвер - 1 ч.л.
- олио - 80 мл
- сирене - 400 г
- сол - 1 ч.л. сол (зависи колко е солено сиренето)
Начин на приготвяне:
Направете смес за намазване на корите, като смесите олио, бакпулвер, брашно и газирана вода.
Направете смес за плънката, като смесите леко разбити яйца, кисело мляко, бакпулвер, олио, сол, при нужда и много ситно надробено сирене. Включете фурната на 200 градуса.
Всяка кора първо намазвате обилно със сместа от газирана вода. Прeгъвате на две по дължина. Добавяте 2 с.л. от плънката и намазвате леко кората, колкото може да се намаже. Навивате на руло и редите в тава на фурната с хартия за печене. Така навити всички кори, намазвате с още малко от останалата смес с газирана вода и печете в загрята фурна до хубав кафеникав цвят.
Катми
Необходими продукти:
- прясно мляко – 350 мл
- вряща вода – 150 мл
- яйца – 2 броя
- суха мая – 1/2 пакетче
- брашно – 200 г
- олио – 3 с.л.
- захар – 1 с.л.
- сол – 1/2 ч.л.
Още:
- Меко масло за намазване
Начин на приготвяне:
В съд сложете 2 яйца и прясно мляко от хладилника, разбъркайте и добавете вряща вода, добавете и суха мая, захар, сол, олио и брашно. Получената смес оставете 1 час на топло. Печете катмите в тиган за палачинки. След готовност намажете всяка с меко масло. Ваня Джорджевич препоръчва да забъркате двойна доза.