0

Банички

Необходими продукти за намазване на корите:

  • олио - 80 мл
  • бакпулвер – 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.л.
  • газирана вода – 200 мл

Още:

  • кори за баница или баклава - 500 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко – 100 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - 80 мл
  • сирене - 400 г
  • сол - 1 ч.л. сол (зависи колко е солено сиренето)

Начин на приготвяне:

Направете смес за намазване на корите, като смесите олио, бакпулвер, брашно и газирана вода.

Направете смес за плънката, като смесите леко разбити яйца, кисело мляко, бакпулвер, олио, сол, при нужда и много ситно надробено сирене. Включете фурната на 200 градуса.

Всяка кора първо намазвате обилно със сместа от газирана вода. Прeгъвате на две по дължина. Добавяте 2 с.л. от плънката и намазвате леко кората, колкото може да се намаже. Навивате на руло и редите в тава на фурната с хартия за печене. Така навити всички кори, намазвате с още малко от останалата смес с газирана вода и печете в загрята фурна до хубав кафеникав цвят.

Катми

Необходими продукти:

  • прясно мляко – 350 мл
  • вряща вода – 150 мл
  • яйца – 2 броя
  • суха мая – 1/2 пакетче
  • брашно – 200 г
  • олио – 3 с.л.
  • захар – 1 с.л.
  • сол – 1/2 ч.л.

Още:

  • Меко масло за намазване

Начин на приготвяне:

В съд сложете 2 яйца и прясно мляко от хладилника, разбъркайте и добавете вряща вода, добавете и суха мая, захар, сол, олио и брашно. Получената смес оставете 1 час на топло. Печете катмите в тиган за палачинки. След готовност намажете всяка с меко масло. Ваня Джорджевич препоръчва да забъркате двойна доза.