Н езависимо колко студено или топло е през януари навън, супата си е класика за сгряване на душата и тялото. Ето две идеи от receptite.com.
Тиквено кадифе
Необходими продукти:
- 800 г тиква (обелена и изчистена от семето)
- 300 г картофи (обелени)
- 2 глави лук
- 1 л зеленчуков бульон
- 2 с.л. зехтин
- черен пипер, сол
За гарниране:
- магданоз
- зехтин
- хлебни кубчета
Начин на приготвяне:
Тиквата и картофите се нарязват на едри кубчета. В тенджера се сипва зехтинът и леко се запържва ситно нарязаният лук. Добавят се картофите и се оставят за малко, след това се добавя и тиквата. Оставя се за 1 минута. След това се налива бульонът и се похлупва. Вари се 25-30 минути на среден огън, като се разбърква от време на време. Последните 5 минути се готви без капак. Накрая бульонът ще се поеме почти напълно. Сместа се изсипва в голяма купа и се добавят черен пипер и сол, пасира се. Крем-супата се поднася със запечени хлебни кубчета, поръсена със зехтин и магданоз.
Пикантна гъбена
Необходими продукти:
- 350 г пресни гъби
- 1 глава лук
- 1-2 моркови
- 2 с.л. ориз
- 2 домати
- 1 яйце
- 4 с.л. кисело мляко
- сол
- бял или черен пипер
- вегета
- олио или зехтин
- чубрица
- девисил на прах
Начин на приготвяне:
Морковите, лукът и пънчетата на гъбите се режат на ситно и се задушават в мазнината до омекване, след което се заливат с гореща вода и се оставя да ври 20 минути на тих огън. След това се добавят последователно шапките на гъбите нарязани на ивички, оризът, настърганите на едро ренде домати, солта, вегетата, пипера, чубрицата и девисила. Вари се още приблизително 25 минути и се отстранява от котлона. Супата се застроява с яйцето и киселото мляко. По желание се сервира с настърган кашкавал.