0

Н езависимо колко студено или топло е през януари навън, супата си е класика за сгряване на душата и тялото. Ето две идеи от receptite.com.

Тиквено кадифе

Необходими продукти:

  • 800 г тиква (обелена и изчистена от семето)
  • 300 г картофи (обелени)
  • 2 глави лук
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 2 с.л. зехтин
  • черен пипер, сол

За гарниране:

  • магданоз
  • зехтин
  • хлебни кубчета

Начин на приготвяне:

Тиквата и картофите се нарязват на едри кубчета. В тенджера се сипва зехтинът и леко се запържва ситно нарязаният лук. Добавят се картофите и се оставят за малко, след това се добавя и тиквата. Оставя се за 1 минута. След това се налива бульонът и се похлупва. Вари се 25-30 минути на среден огън, като се разбърква от време на време. Последните 5 минути се готви без капак. Накрая бульонът ще се поеме почти напълно. Сместа се изсипва в голяма купа и се добавят черен пипер и сол, пасира се. Крем-супата се поднася със запечени хлебни кубчета, поръсена със зехтин и магданоз.

Пикантна гъбена

Необходими продукти:

  • 350 г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 1-2 моркови
  • 2 с.л. ориз
  • 2 домати
  • 1 яйце
  • 4 с.л. кисело мляко
  • сол
  • бял или черен пипер
  • вегета
  • олио или зехтин
  • чубрица
  • девисил на прах

Начин на приготвяне:

Морковите, лукът и пънчетата на гъбите се режат на ситно и се задушават в мазнината до омекване, след което се заливат с гореща вода и се оставя да ври 20 минути на тих огън. След това се добавят последователно шапките на гъбите нарязани на ивички, оризът, настърганите на едро ренде домати, солта, вегетата, пипера, чубрицата и девисила. Вари се още приблизително 25 минути и се отстранява от котлона. Супата се застроява с яйцето и киселото мляко. По желание се сервира с настърган кашкавал.