0

Ж ивотът на Лейди Ди е обвит в много тайни, много от които така и не са разкрити. Ето седем факта, които не се коментират чак толкова.

1. Родителите й се развеждат заради домашно насилие

Когато бракът на родителите й се разпада, Даяна Спенсър е на 7 години. Франсис Шанд Кид и Едуард Джон Спенсър имат продължителен брак, напукан по шевовете заради изневяра и домашно насилие. След развода Даяна остава с баща си, който води тежка битка с бившата си съпруга за попечителството над децата (те са общо пет).

2. Работи в детска градина

Преди да стане принцеса, Даяна Спенсър живее много тихо и води скромен живот. Работила е като помощник-възпитател в детска градина в Лондон. Даяна винаги е обичала децата и когато възниква въпросът къде да работи, тя избира детската градина Young England в малкия квартал Пимлико в Централен Лондон. Била е помощник-учител. Но когато през февруари 1981 г. е обявено, че принц Чарлз от Уелс е сгоден за лейди Даяна Спенсър, тя трябва да напусне работата си, защото папараците започват да я преследват.

3. Преди брака тя е виждала принц Чарлз само 13 пъти

Въпреки почти 13-годишната разлика във възрастта ухажването на принц Чарлз и принцеса Даяна напредва бързо. Въпреки това според американското издание Town and Country много от разговорите им са били по телефона. Преди брака те имали само 13 срещи на живо.

4. Има булимия поради стрес и изневяра в брака

В книгата на Андрю Мортън „Даяна: Нейната истинска история” Принцесата на Уелс говори за психичното си здраве и борбата с булимията поради труден брак и сложни отношения с пресата, която често прави кофти забележки за външния й вид.

В интервю от 1995 г. с Мартин Башир за Би Би Си Даяна описва булимията като „симптом на това, което се случва в нейния брак” и я описва като „тайна болест”. „Сами си причинявате това, защото самочувствието ви е ниско и не мислите, че сте достоен или ценен. Пълните стомаха си четири или пет пъти на ден - някои го правят по-често - и това ви дава усещане за комфорт", казва тя.

Анна Харви, редакционен директор на Conde Nast International, която е личен стилист на Даяна в продължение на 16 години, а също и неин близък приятел, говори за това заболяване. След медения месец Анна Харви вижда Лейди Ди много отслабнала. „Изплаших се. Тя беше друг човек. Възкликнах: "Боже, колко си отслабнала!". Тя ме погледна тъжно и каза само: „Знам”. Тогава нямах представа нито за нейната булимия, нито за страданието й по време на медения месец”, коментира Харви.

5. Наема си консултант по стил от Vogue

В свой коментар от 1997 г. Анна Харви описва принцесата като винаги отворена за идеи. „Тя не се стремеше да бъде модерна. Искаше да бъде модерна и да изглежда подходящо“, спомня си Харви.

„През 1980 г., малко след годежа, Даяна, заедно с майка си, дойде при нас в британския Vogue. Имаше нужда от помощ”, казва още Харви.

6. Най-известният тоалет на Даяна е роклята за отмъщение

Един от най-известните тоалети на Даяна е черна минирокля на гръцката дизайнерка Кристина Стамболян, с разголени рамене и съблазнително V-образно деколте - британските таблоиди я наричат revenge dress - рокля за отмъщение. В този вид през 1994 г. принцесата отива на парти в галерия Serpentine, след като принц Чарлз официално потвърждава извънбрачната си връзка с Камила Паркър-Боулс, което провокира скандал. Това облекло е в пълно противоречие с кралския дрескод и предизвиква истински фурор в медиите. Оттогава "рокля за отмъщение" се наричат провокативни тоалети, в които жените се появяват в трудни периоди на връзка.

7. Доди ал Файед искал да предложи брак на Даяна

Последната любов на Даяна е синът на египетския милиардер Мохамед ал Файед, Доди, отношенията с когото се развиват бързо. Всичко започва след съобщение от Мохамед, в което той кани принцесата да посети апартаментите му в скъп курорт в Сен Тропе. Той плаща всички разходи на Даяна и нейните синове. По време на празниците милиардерът запознава Даяна със сина си Доди. Свидетели твърдят, че на тази среща между тях е пламнала искра и това е била любов от пръв поглед.

В края на август 1997 г. Уилям и Хари пътуват до Шотландия за годишния празник на кралското семейство в Балморал. Даяна избира да отиде с Доди в Париж на 30 август. Това е последният им полет. Даяна и Доди пристигат в Ritz Paris около 16:30 местно време. Влизат през задната врата и се настаняват в императорския апартамент. Множество чуждестранни източници твърдят, че същата вечер Доди е искал да предложи брак на Даяна. Според статия от Vanity Fair от 2013 г. Даяна казала на приятел, че очаква пръстенът „да се държи здраво на дясната й ръка“.

Доди остави Даяна да си почива в хотела, а той и охраната му отскачат до бижутерски магазин. Вечерта на същия ден идва доставка, съобщава USA Today. Официално не е известно дали Доди е успял да предложи брак на Даяна преди смъртта им в автомобилната катастрофа, станала на 31 август 1997 г. по време на опита им да избягат от папараците.