0

В се повече хора поставят наличните цифрови технологии в автомобила на едно от челните места при избора на нова кола. Анализ на Apple казва, че 80% от купувачите на нови коли в САЩ виждат услугата CarPlay като един от най-важните критерии за избор.

Android Auto и Apple CarPlay са полезни и удобни, но и ограничени. Те предлагат малко на брой функции и приложения. От една страна това е, за да не разсейват шофьорите, но от друга – технологията е такава, че не позволява пълноценно използване на Android или iOS на дисплея на колата.

Какво остава, ако пък искаме истински лаптоп… Всъщност, това може да стане възможно съвсем скоро. Компанията Mayton е получила финансиране за проекта си AutoPro X.

Той използва софтуера Samsung DeX, за да превърне дисплея на автомобила в монитор за лаптоп. AutoPro X ще е малко устройство, което се свързва с инфотейнмънт системата на автомобила. То ще активира Samsung DeX, което е платформа за настолен виртуален интерфейс, внедрена в някои от смартфоните на корейската компания.

DeX позволява свързване с телевизор или монитор, като смартфонът се преобразява в компютър с Android. Има десктоп и прозорци като Windows, множество приложения и може да работи с мишка и клавиатура.

И така, AutoPro X ще може да превърне колата в лаптоп. Потребителят може да свърже клавиатура и мишка през Bluetooth и да работи, да пише, да редактира документи, да гледа видео и всичко останало. Поддържат се дори и игри.

Разбира се, това ще може да се върши от пътниците, когато колата е в движение. Шофьорът ще трябва да спре, ако иска да използва функцията.

Устройството има и функция за стандартен Android Auto, ако шофьорът предпочита това в даден момент. Има и възможност да се управлява през смартфона, който да се превърне в мишка или тъчпад, както и да се извеждат няколко приложения едновременно на дисплея – това ще е по-удобно за коли с по-големи екрани.

За да може да използва услугата, потребителят трябва да разполага с няколко неща. Първото е кола с USB порт и инфотейнмънт система. Второто е устройството на AutoPro X, което да свърже през USB. И третото е, Samsung Galaxy смартфон с DeX, за да може да го свърже безжично с AutoPro X и да използва технологията.

Когато е готово, устройството ще струва 199 долара. Плановете са доставките да започнат през юни 2024 година.