0

В еликден мина, но нищо не пречи да продължим да си говорим за зайци. След като с тяхна помощ събрахме всички яйца, нека да отбележим някои рекорди. Метър и трийсет – това е дължината на най-големия заек в света, регистриран в Книгата за рекордите на Гинес. Казва се Дариус. 

Този дългоух гигант успява да изхрупа около 2000 моркова и 700 ябълки на година. Отделно му трябва по една бала сено седмично и специални добавки. Но Дариус, който е британец, има сериозен конкурент за титлата в лицето на неговия син Джеф. Гас от Амстердам ги следва по петите, тоест по заешките лапи.

Със стопанката си Даниел.

 Със стопанката си Даниел.

Гас на годинка и половина.

 Гас на годинка и половина.

Даниел искала домашен любимец, но се притеснявала, че ако си вземе куче, ще се обвърже с ежедневни разходки и ще трябва да го оставя на някого, когато пътува. Затова много се зарадвала на предложението на приятеля си да й вземе зайче. Малко и пухкаво. Като играчка. Тя изобщо не предполагала, че миниатюрното създание ще придобие размери на куче и ще стигне 20 кила. И ако в началото Гас, който си има специален профил в Инстаграм, се побирал в клетка, скоро се наложило да му купят уютна къща с впечатляващи размери. Той обаче почти не я ползвал. Предпочитал да се намърда на спалнята между тях двамата. 

Когато пожелала зайче, Даниел не си мислела, че то ще стане гигант.

 Когато пожелала зайче, Даниел не си мислела, че то ще стане гигант.

Преследвач

Гас е добродушно създание, което много обича да бъде гушкано и лигавено. Но когато го изведат на разходка, се налага да пазят котките от него, защото веднага ги подгонва. Затова стопанката му на галено го нарича „моя булдог“. Поведението му е досущ като на куче, но всичко е на игра. Щом достигне котката, Гас я подушва и започва да се търкаля. 
Друг бивш рекордьор от такъв мащаб е Ралф. Той е пребивавал два пъти в Книгата на Гинес. Първия път, когато чукнал 19 килограма. Ралф е дебелак, както и неговите родители. Проблем на тези гигантски породи е затлъстяването и огромното натоварване на сърцето.

Но собственичката на Ралф – британката Паулина Грант, твърди, че нейният домашен любимец е много подвижен. Той не е държан в клетка и може да припка свободно, където си поиска. Апетитът на гиганта също е наред: на ден той изяжда няколко зелки, няколко моркова, както и ябълки, царевица и хляб. Всяка седмица стопанката му харчи повече от 20 паунда за храната му. Ралф си има и фенове, които му носят лакомства непрестанно. 

Анет Едуард с любимеца си Дариус.

 Анет Едуард с любимеца си Дариус.
Инстаграм

Дребосъци

За да има някаква база за сравнение, нека да споменем и обратния вариант. Най-малкият заек в света е от породата Brachylagus idahoensis. Пигмейските зайци се срещат само в малка северозападна част на САЩ, която включва щатите Вашингтон, Монтана, Айдахо, Уайоминг, както и северните райони на Невада и Калифорния. Дребосъците са с дължина на тялото 22-27 см, а теглото на възрастен екземпляр варира от 250 до 450 грама. Интересното е, че тези редки зайчета са почти три пъти по-малки от най-малкия декоративен заек (хермелин), чието тегло е 800-1200 грама

Кои са другите рекордьори

Пърл е колкото $1

Рекордът на Гинес за най-малкото куче държи Пърл, за която вече писа "Телеграф". На две години тя е с размер на еднодоларова банкнота. Родена е във Флорида на 1 септември 2020 г. От върху на носа до края на опашката си тя е дълга 12.7 см, а височината й е само 9.14 см. Тежи 553 грама. Нейната покойна леля Миракъл Мили (дължина 9.65 см) също като Пърл е тежала 28 грама при раждането си. Собственичка и на двете рекордьорки е Ванеса Семлър от Орландо, щата Флорида, която следи стриктно Пърл да е на диета от сьомга и пилешко. Титлата за най-ситно куче в исторически план е на йоркширски териер от Великобритания. В началото на 40-те години на миналия век измерванията показали, че той е дълъг 9.5 см, а височината му била 7.11 см. Живял по-малко от две години.

Фреди е на 4 години и е 2 метра 

Най-голямото куче в света според последната редакция на Книгата на Гинес е Фреди. Порода „Немски дог“, той е на четири години, тежи 89 кг и е висок над 230 см. Живее във Великобритания. Собственичката му Клер Стоунмън отглежда и сестрата на Фреди – Флер, която също е с едър кокал, но е дребосък в сравнение с брат си. Бивша манекенка, Клер харчи по 12.5 хиляди паунда годишно за изхранването на своите домашни любимци.