0

С ексът преди лягане е красив и полезен ритуал за сладки сънища.

Той има определено положителен ефект върху здравето. Според експерти повечето двойки предпочитат да правят секс именно вечер. Предимствата са много. Игрите под чаршафа нощем могат да бъдат дълбоко релаксиращи и сплотяващи. Според анкета, направена във Великобритания, в която взели участие стотици двойки, голяма част от тях се отдават на интимност между 21:00 и 01:00 ч. Повече от 55% от участниците признават, че се наслаждават истински на изживяването и само малка част приемат секса вечер като задължение, а не като удоволствие, нещо, което след дългия забързан ден трябва да направиш.

Активност

Предимствата от секса вечер са много. Категорично е заключението, че настроението и поддържащите здравето хормони и невропептиди, отделяни по време на сексуална активност, могат да допринесат за премахване на стреса и релаксация и да подсигурят по-спокоен сън.  Въпреки че няма много проучвания върху хора относно окситоцина и съня, специализирано изследване установява, че прилагането на окситоцин при пациенти с обструктивна сънна апнея води до подобрено време на съня и удовлетворение от него. Що се отнася до пролактина, нивата му са по-високи по време на секс със забележим скок след оргазъм, което вероятно е отговорно за сънливостта, която изпитват много хора. Според предишни изследвания нивата на пролактина се повишават значително един час след оргазъм, без значение дали оргазмът е постигнат чрез мастурбация или с партньор.

Тези по-високи нива на пролактин, заедно с повишените нива на естроген при жените, оказват влияние, за да заспим по-лесно. И накрая, но не по значение, сексът ни помага да се преборим със стреса. След любовни ласки можете просто да се отпуснете и да се излежавате. Сексът преди лягане намалява рисковете от инфаркт. Кръвното налягане се понижава, кръвообращението се подобрява и се изгарят между 75 и 150 калории само за половин час. Затова е добре да включите вечерните ласки в седмичната си секспрограма.

Подобрение

Според едно американско проучване мъжете, които еякулират често, са по-малко застрашени от рак на простатата. Още една причина да се гушкате с любимата си вечер, преди да заспите.

Вечерният секс се отразява благоприятно и на кожата. Според американски дерматолози сексът подобрява кръвообращението, което пък спомага за значително подобряване на общото състояние и вид на кожата на цялото тяло.

Разбира се, игрите нощем крият и своите рискове. Да бъдеш уморен, което до голяма степен е нормално за всеки, който работи през деня, е типичен недостатък на нощния секс.

Автор: Василена Маринова