0

З ад понятието „Болестта на целувката“ се крие инфекциозната мононуклеоза. Диагнозата нерядко се поставя с известно закъснение. Причината е в първоначалната заблуда, че може да става дума за грип или ангина, защото започва с висока температура – около 39-40 градуса, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите, пишат във фейсбук страницата си от ВМА.
Налепи

Много характерни за инфекциозната мононуклеоза са снежнобелите налепи по сливиците. „И тук идва тънкият момент и ключовата роля на специалистите, тъй като има опасност обаче да се обърка с бактериална ангина и да се предпише антибиотик, какъвто за лечението на вирусна инфекция по принцип не е нужен. Ако той е от групата на бета-лактамите, особено пеницилиновите, пациентите получават характерен обрив, наподобяващ дребната шарка. В някои случаи медиците отдават обрива на алергична реакция към антибиотика и предписват нов. Така истинската диагноза още остава скрита“, обясняват специалистите от ВМА. За да се разкрие, е необходима кръвна картина.

Белег

Типичен белег на болестта е упоритата висока температура, която не се повлиява от лечението. При банално вирусно заболяване фибрилитетът се овладява за седмица до 10 дни. Две седмици са необходими антибиотикът да пребори бактериалната инфекция. Когато обаче температурата се поддържа 3-4 седмици и ангината не се е излекувала от антибиотиците, трябва да имаме едно наум. Увеличените лимфни възли в областта на шията също издават заболяването. Отокът често е болезнен и може да предизвика специфичен носов говор. Допълнително може да се наблюдава уголемяване на черния дроб и слезката, тъй като EBV е вторично хепатотропен, засяга чернодробната клетка и в някои случаи може да предизвика т.нар. Епщайн-Бар вирусен хепатит.

Слюнка

Над 90% от възрастните хора у нас са се сблъсквали с болестта на целувката, като някои от тях дори не подозират. Тя се провокира от Епщайн-Бар вируса (EBV). За да се инфектира човек с него, е необходим по-близък контакт – със секрети, най-често със слюнка.
Най-често на прицел са младежите, което обяснява и факта, че до 18-20-годишна възраст по-голямата част от тях са създали имунитет. Болестта се среща и при малките деца. Често при тях обаче липсва типичната клинична картина, защото имунната им система все още не е така реактивна.
Болестта на целувката много рядко води до тежки усложнения. Големият риск е за пациентите с имуносупресия – трансплантираните, прекаралите химио- или лъчетерапия, инфектираните с ХИВ и болните от СПИН.