0

С 404 легла ще разполага бъдещата Национална детска болница. Тя ще бъде високотехнологична и ще обединява съществуващите университетски детски клиники. Това е записано в доклада за структурата на лечебното заведение, подготвен от консултанти от Европейската инвестиционна банка.

Документът бе обсъден вчера на работна среща в здравното министерство.
В нея взеха участие представителите на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, на Здравната инвестиционна компания за детската болница и представителите на Европейската инвестиционна банка и на Белгийско-испанския консорциум IDOM.

Терен

До септември теренът за детската болница трябва да е разчистен. Финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница се очаква да бъде готов до август, заяви пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Изграждането на Национална детска болница не е застрашено, защото има статут на обект с национално значение, каза още тя. Документът за окончателната структура на бъдещата детска болница ще бъде приет след постигане на консенсус между всички заинтересовани страни, обясни министърът преди началото на работна среща. По думите й документът ще бъде обсъден и със съсловните организации, в парламентарната комисия по здравеопазване, предстои и обществено обсъждане. Срещата в Народното събрание е предвидена за утре, каза още тя. По думите й се предвижда през август да има финален документ, предава БТА.

Система

В доклада на банката има някои предложения, несъобразени с особеностите в системата ни, каза още министър Кондева и даде за пример домашната хоспитализация. Търсим решение по отношение на броя легла, спешното отделение на болницата, палиативните грижи, посочи тя.
В отговор на въпрос за наличните специалисти за бъдещата детска болница министър Кондева увери, че ще бъдат достатъчни, както и че в учебните заведения се предвиждат 1000 места за медицински сестри. Призовавам заинтересованите страни по изграждането на болницата да бъдат конструктивни и да се спазват публично известните срокове, добави още министърът.