0

Риалити звездата и един от най-успешните фитнес инструктори в България Ричард Величков е поредният гост на „Здраве с Телеграф“ в рубриката за тренировки и здравословно хранене. В два поредни броя той ще коментира интересни детайли, с които се сблъсква в работата със своите клиенти и дава ценни съвети на нашите читатели. Тази седмица акцентът е насочен към дамите и Величков първо отговаря на някои въпроси, свързани с това за каква помощ най-често го търсят и какво препоръчва на представителките на нежния пол, за да се чувстват удовлетворени от усилията в залата.

„Винаги включвам упражнения за изправяне на гърба и раменете, защото е важна стойката на една дама“, обръща внимание експертът по отношение на това, че с фитнес се подпомага и костната система. Тренировките с тежести помагат на дамите независимо от това какви точно цели са си поставили и откъде започват. Много често те се притесняват, че ако правят силови занимания, ще станат като мъже. Ами не е точно така, ако беше, и мъжете щяха да постигат доста неща с по-малко усилия. Това разказва Величков за първоначалния контакт с предубедените жени, които влизат за първи път в тази част от залата с уредите, за които са чували предимно от своите половинки.

„Успокоявам ги често, че ако така действаха тежестите, всички мъже щяха да са с големи ръце. Видно е, че не е точно така. Има различни типове физика и постигането на оптимален външен вид в рамките на това как сами си се представяме зависи и от индивидуалните особености на нашето тяло. Разбира се, не бива да се прекалява с прекалено тежко. Аз подхождам към всяка клиентка индивидуално и повечето колеги, които работят професионално в залите, също правят така. Някои дами са предразположени към качване на килограми чрез натрупване на мускулна маса, а ако не изпълняват добре упражненията, може да се контузят. Трябва да има баланс, за да се запази и здравословният хормонален баланс, който при нежния пол наистина е от значение. Точно затова препоръчвам внимателно да се подбират и диетите и в никакъв случай да не се отива в крайности“, категоричен е Ричард.

Цели

Фитнес инструкторът споделя, че жените, които прибягват до услугите му в залата, най-често искат стягане и сваляне на килограми. „Това, от което започваме в изпълнение на тези задачи, е да редуцираме приема на мазнини в менюто и започваме постепенно да оформяме добре тялото.“ Според Величков мускулните групи, на които жените приоритетно обръщат внимание, са тези в областта на дупето, вътрешното бедро и ръцете.

„Разбира се, важна е долната част на тялото, но не трябва да пренебрегваме и горната част, за да може, като сложат рокля, да изглеждат добре и в ръцете, и в гърба. За гърди по-добре при д-р Енчев, във фитнеса трудно се правят“, шегува се Ричард, който може да се похвали с топклиентки от различни възрасти, които действително впечатляват с визията си.

Съотношение

За оптималното съотношение между кардио и силови тренировки Величков коментира така: „Силовите тренировки изгарят мазнините и стягат, ако правят само кардио - ще омекнат и увиснат. Аз препоръчвам 3 силови тренировки и веднъж кардио седмично. Но отново бих подходил строго индивидуално според целите и структурата на тялото им. Идеята на всичко, което правим, е в края на краищата да се чувства удовлетворение и да са доволни от това, което виждат в огледалото. Трудно се намира време и енергия, но тези, с които сме работили, наистина постигат чудесни резултати.“

Конкретно за начинаещите инструкторът подчертава, че три занимания седмично могат наистина да доведат до достатъчно бърз ефект. „Ако може тренировките да са в четири дни, би било идеално“, категоричен е Ричард.

Добавки

По отношение на храненето освен за необходимостта от редуциране на мазнините Величков говори и за ползите от добавките, които според него са много полезни и нужни, а хората не го осъзнават или трудно прибягват до тях и после остават впечатлени от резултатите. „Дори вече имаме много добри български марки добавки, които аз предлагам на клиентите си още от първия ден“.

А какъв друг спорт препоръчва в съчетание с фитнеса? „Домашният спорт също е добра идея за визията и за връзките им“, шегува се Ричард. Не в тази посока на разговора обаче той обяснява какви са ползите от това да се работи с треньор. „Разликата да си с треньор е много голяма, виждал съм хора, които тренират по 5-6 години и нямат никакви резултати, с треньор човек е по-сериозен, има гарантирани резултати и е сигурен, че няма да се контузи“.

Според нашия събеседник дамите определено се грижат повече за фигурата си в сравнение с мъжете, а опита си от работата с тях ще сподели в следващия брой на „Здраве с Телеграф“.

Примерна обща седмична програма за начинаещи дами

Понеделник

Крака с кардио

Вторник

Горна част с корем

Сряда

Почивка

Четвъртък

Кардио и корем

Петък

Крака и корем

Събота и неделя

Почивка

Продължава следващата седмица