0

Риалити звездата и един от най-успешните фитнес инструктори в България Ричард Величков е поредният гост на „Здраве с Телеграф“ в рубриката за тренировки и здравословно хранене. В два поредни броя той коментира интересни детайли, с които се сблъсква в работата със своите клиенти и дава ценни съвети на нашите читатели. Миналата седмица акцентът бе насочен към дамите, а сега Величков отговаря на някои въпроси, които могат да са от полза на силния пол, за да може неговите представители да се чувстват удовлетворени от усилията в залата.

„Запомнете едно! За да бъдете здрави, трябва да вдигате тежко! Ние като деца правихме 100 от лежанка, а сега се жалят всички! На 18 години за първи път вдигнах 100 от лежанка, а бях около 70 кг“. Това решително твърди Величков, който е известен и с директния си подход и начин на говорене. „С приближаването на лятото хората намират все повече време за фитнес. Винаги започваме с кръгови леки тренировки, за да подготвим ставите и сухожилията, понякога хората тръгват тежко, което е голяма грешка, дори мускулът да има сила, сухожилията имат нужда от раздвижване и загрявка“, уточнява експертът в отговор на въпроса с какво се започва, след като човек намери мотивация и време да тръгне редовно на фитнес.

Цели

Повечето от мъжете искат чистене в коремната област и по-големи и силни ръце и рамене. „Големите ръце винаги са на мода. Пък за корема, доколкото могат да се ограничават с храната, не винаги се получава. Много важно е, ако човек иска да отслабне - да си затвори устата!“, категоричен е Величков и акцентира на необходимостта от правилна и здравословна диета.

„Хубавото на фитнеса, а и като цяло на живота, е, че както всички казват „Възрастта е цифра“. Вижте и Кристиано Роналдо, той просто може да се изучава като атлета на века. Няма ограничение, ако човек се храни добре, отделя достатъчно време за фитнес и тренира по правилен начин. Това е изключително важно, защото съм виждал клиенти, които от 5 години тренират и нямат никаква разлика… тъжно, но те самите не осъзнават, че имат нужда от треньор, българинът разбира от всичко - политика, футбол, ремонти по колата и всичко останало, но имам клиенти и над 50.годишна възраст, които изглеждат като модели“, споделя опит Ричард относно това доколко възрастта е от значение по отношение на темпа, с който може да влезем във форма.

Сила

Треньорът откроява силовите тренировки като доста по-важни от кардиото. „Както казах и в началото, моето лично мнение е такова. Тренировките с тежести като цяло изгарят и повече калории. Бих препоръчал 4 силови и 1 кардиотренировка. Ако говорим за някой много напреднал, дори 5 силови. Кардиото може да е след тренировка, 15 минути стълби. 2-3 пъти седмично. Мъже, започнете от краката. Те са ключът към добрата форма! Много от мъжете ги пренебрегват“, коментира Величков и отново обръща внимание на техниката на изпълнение на отделните упражнения.

„Важно е правилното изпълнение дотолкова, че то може да развали всичките ви усилия, ако не се спазва. Аз бих препоръчал на всеки, дори да тренира от доста време, да се посъветва с треньор и да направи поне месец с него, за да видят разликата и да повишат резултатите си!“.

Вкъщи

„В домашни условия може да се поддържа физическа форма, но няма как да има големи резултати - невъзможно е. Фитнесът е изключително важен, там можем да наблегнем на изоставащите си места, да подобрим силните си страни и да работим точно за място, което искаме! Разбира се, вкъщи човек може бързо да се стегне, ако всяка сутрин прави 100 лицеви, 100 клякания и 50 коремни преси, това на серии, не отведнъж. Така за 2 седмици заедно с намаления прием на храна ще види подобрения във визията си и резултатите на кантара! Това се прави и събота и неделя, абсолютно всеки ден!“, казва още Величков и дава своето мнение относно почивката и възстановяването.

„При редовни тренировки важно е да възстановяваме добре с добавки. Да се храним с качествена храна - без бързи въглехидрати - сладко най-вече. Да ядем повече зеленчуци, плодовете може да ги ограничим само до горски. Месото е важно - червено месо. За мен закуската е най-важното хранене и при сваляне, и при качване. Важно е да се наспиваме добре и да ограничим алкохола“, коментира фитнес треньорът.

„За мен от добавките има само ползи. Дори вече в аптеките повече от 30% от продуктите са добавки. Важно е за ставите ни, за възстановяването, витамините при смяната на сезоните. Моите добавки са: колаген сутрин, протеин след тренировка, аминокиселини по време на тренировка, магнезий преди лягане и витамини през деня“.

Заглавие: Трима негови клиенти свалили по над 50 кг

Сред фитнес експертите Ричард Величков е определян от мнозина като треньора с най-много свалени килограми. Самият той потвърждава това и обяснява защо действително е вярно.

„Имам трима клиенти, които по време на съвместната ни работа свалиха по над 50 килограма от теглото си. Рекордьорът е Влади с 61 кг, Марин свали 58, а Виктор – 50. Тези резултати бяха налице след около година съвместна работа. При Влади и Виктор нещата се случиха без почти никакво кардио, а с Марин правехме кардио всеки ден по 30 минути ходене с наклон“, разказва Ричард.

Тренировката за крака изгаря най-много калории

Тренировката за крака изгаря най-много мазнини, категоричен е Ричард Величков, споделяйки своята примерна програма по дни за начинаещи с наднормено тегло. Според нея последователността на тренировките по мускулни групи трябва да е следната: гърди, крака, гръб, ръце, крака. Идеята да се тренира пет поредни дни в седмицата и събота и неделя да се оставят за почивка. Според конкретните индивидуални цели и възможности се уточнява и продължителността на тренировките, броя серии, упражненията и тежестите.