0

Л инейки летят при пациенти с 38-39 градуса температура, докато хора в наистина спешно състояние чакат да им бъде оказана помощ. Парадоксът е налице заради обаждане към телефон 112 при вдигане на температура вследствие на респираторни инфекции, разказа пред „Здраве с Телеграф“ пресаташето на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

Обаждания

Близо 13 000 повиквания са регистрирани към Бърза помощ само за месец. Най-голямата част от тях са свързани именно с остри респираторни инфекции. 4936 обаждания са регистрирани заради коронавирус, грип и други актуални инфекции за сезона от 20 декември миналата година до 20 януари.

„Това е малко странна статистка за спешна помощ, защото острите вирусни инфекции не са спешни състояния, а са в обсега най-вече на личните лекари. Тази тенденция от времето на коронавируса се запази и някои хора си позволяват, когато вдигнат 38-39 градуса, да викат спешни екипи. Това не е никак добре, защото работим в много тежък кадрови дефицит. Разкарването на медиците за такава температура е много затормозяващо. Това е тъжна статистика, защото тя не бива да бъде част от спешна помощ, но за съжаление е“, отбелязва Сунгарска.

Близо 2000 от повикванията са заради кардиологични проблеми. Тук влизат сърдечни проблеми, високо кръвно и инсултни състояния. Екипите обаче летят и заради покачено кръвно до 160-170 горна граница. „В паниката си човек се обажда за състояние, което не застрашава живота му. Неговото обаждане обаче застрашава друг живот, който наистина е в опасност и чака помощ. Това е нещо, което винаги се опитвам да напомня, защото е истината и трябва да се има предвид“, отбелязва още тя.

За месец медиците са се отзовали и на 183 сигнала за катастрофи, а 1118 са позвъняванията за травми и битови инциденти.

Информация

Към 70 % от повикванията към Бърза помощ са за състояния, които не са спешни. Много хора, отдадени на страха и паниката, не са обективни. Има и такива, които съзнателно подават информация за тежки симптоми, а на място се оказва нещо коренно различно. „Никога няма да забравя случай от миналата година, който за неработещия в спешна помощ човек звучи комично, но за съжаление той е реалност. Беше извикан спешен екип за възрастна жена, която многократно по телефона казваше, че умира и че цялата трепери. Веднага отиде спешен екип, а на място жената е поискала от лекаря, една от младите надежди на Спешна помощ, да й обезвъздуши парното, защото й е студено“, разказа Сунгарска.

Медиците се отзовават и на сигнал за възрастен мъж, но на място за съжаление човекът е поискал да му се смени крушката в банята, защото е изгоряла, а той не може да се качи, защото го е страх. Давам тези драстични примери, които не са никак малко, за да призова, че когато се разкарва спешен екип за неспешно състояние, някой друг може да губи живота си, чакайки и надявайки се да дойде линейката, коментира още тя.

17-годишна преби парамедик

17 -годишно момиче преби парамедик на Спешна помощ. Инцидентът станал миналата седмица. Парамедикът, който е и шофьор на линейката, спира на естакадата пред Втора градска болница в София, а лекарката влиза заедно с пациента, за да го хоспитализира.

Шофьорът остава в нея, за да я измести от естакадата, защото във всеки един момент може да дойде и друга. В този момент обаче жена застава точно зад линейката в абсолютно сляпото петно на шофьора. Когато тръгва назад, леко я бутва. Жена залита, пада на земята, но веднага се изправя. Шофьорът слиза от линейката, за да види какво се случва, за да помогне. Тогава обаче 17-годишната дъщеря на пострадалата жена, която е с бебе, удря жестоко шофьора. „Може да е имала нещо метално или тежко в ръката, защото мъжът е със счупена кост, пробит синус, предизвикала му е комоцио“, разказва Сунгарска.

Парамедикът от седмица е в „Пирогов“. Има счупване на скулата и чака решението на лекарите дали няма да се наложи операция. Окото му е затворено и не е ясно дали няма да има последствие за зрението му. Именно тази саморазправа силно много демотивира спешните лекари. Не издържат на всичко това и се отказват. Затова и в спешна помощ има такъв сериозен кадрови дефицит. При нас работата е много тежка и амортизираща, казват още от Бърза помощ.