С упите са лесен начин да доведем на масата топлината и уюта на дома по време на зима – независимо дали навън има или няма сняг. Идеи за чорби намираме на az-gotvia.bg.
Чорба от праз лук
Необходими продукти:
- 2 стръка праз
- 1 глава лук
- 1 ч.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- черен пипер и листа сушена целина на вкус
- който харесва, може да прибави и 1 кубче пилешки бульон
- зехтин или олио, колкото е необходимо
- сок от лимон
- крутони за сервиране
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно праза и кромида и ги задушаваме в зехтин или олио и малко вода. Като омекнат, прибавяме 1 ч.л. червен пипер и чаена лъжичка брашно. Наливаме топла вода и прибавяме черен пипер, сушените листа целина на вкус, натрошен пилешки бульон. Досваряваме чорбата. При необходимост добавяме сол. Поднасяме чорбата със сок от лимон и кубчета крутони.
Гъбена супа с картоф и сметана
Необходими продукти:
- 400 г гъби (печурки)
- 1/2 глава лук
- 1 с.л. масло
- 2 с.л. олио
- 1 едър картоф
- сол на вкус
- 1 скилидка чесън
- няколко стръка магданоз
- няколко стръка копър
- 100 мл течна неподсладена готварска сметана
- 1 с.л. (с връх) брашно
- 1 щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите, нарежете ги на филийки. Обелете и нарежете на много ситно лука. Загрейте 1 с.л. масло и 1 с.л. олио в тенджера на котлона, прибавете лука и гъбите. Гответе около 5 минути, като разбърквате от време на време. Прибавете около 1,5 л гореща вода. Добавете обеления и настърган на ситно ренде картоф. Оставете супата да ври на среден огън около 15 минути. С пасатор пюрирайте чесъна, копъра, магданоза, 1 с.л. масло, като прибавяте по малко сметана, докато получите гъсто пюре. Прибавете го към супата и разбъркайте. Добавете сол на вкус. В купичка сложете 1 с.л. брашно и добавете малко от супата при непрекъснато разбъркване, докато се получи рядка кашичка. Върнете съдържанието на купичката в тенджерата със супата и разбъркайте. Оставете да ври около 10 минути. Добавете остатъка от сметаната и щипка черен пипер. Оставете да ври 2-3 минути и оттеглете от огъня.
Бърза витаминозна
Необходими продукти:
За всяка порция са необходими:
- 1,5-2 ч.ч. домат от консерва
- 2 с.л. нарязана зелена пиперка
- 1 с.л. нарязан праз
- 1-2 стръка пресен магданоз
- сол на вкус
- олио или зехтин на вкус
- 1 ч.л. захар
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пасираме домата от консерва. Сипваме в купичка и смесваме с нарязана зелена пиперка, нарязан праз, нарязан ситно магданоз. Подправяме със сол на вкус, струйка олио или зехтин и черен пипер на вкус. Ръсваме и чаена лъжичка захар. Разбъркваме добре. Може преди поднасяне да подгреем леко супата и да поднесем с препечени хлебни хапки или филийки.