0

С мята се, че храната зарежда с енергия, но това не винаги е така. Някои продукти дават само краткотраен ефект, а в дългосрочен план предизвикват чувство на летаргия и сънливост. Ето основните "убийци" на вашата жизнерадост, с които, ако е възможно, е по-добре да не злоупотребявате.

1. Овесена каша

Точно така! Една от най-здравословните закуски наистина може да причини умора. Факт е, че овесът е богат на триптофан, вещество, което допринася за по-силен и здравословен сън. И ако ядете купа зърнени храни сутрин, може да ви се прииска да подремнете до обяд

2. Банани

Този популярен плод е богат на калий, който е отговорен за производството на мелатонин в тялото и също така се свързва с рецепторите на гама-аминомаслената киселина, които успокояват нервната система. Така че, ако изядете няколко банана сутрин, до вечерта може да се почувствате сънливи и летаргични.

3. Сини сливи

Сините сливи са източник на витамин В6, който подобрява биосинтезата на мелатонин. Оттук идва и възможната сънливост след ядене на този сушен плод.

4. Киви

Кивито е богато на витамин С и каротеноиди, които успокояват тялото по време на сън. Ако не планирате да спите през деня, опитайте се да не ядете твърде много киви преди вечеря.

5. Мазна риба

Сьомгата, мидите, рибата тон и други мазни морски дарове са богати на витамин D и омега-3 мастни киселини, които помагат на тялото да регулира производството на серотонин. А серотонинът играе ключова роля в цикъла сън-събуждане. Следователно след обилно хранене с червена риба може да се почувствате уморени

6. Пуешко

Пуешкото месо се счита за диетично. В същото време съдържа триптофан, за който вече говорихме по-рано. Следователно дори такова здравословно ястие може да доведе до намаляване на енергията.

7. Бадеми

Тази ядка съдържа много магнезий, който също е отговорен за здравия сън. И ефектът от злоупотребата с бадеми е налице. Освен това има много калории (около 600 kcal на 100 грама), така че тук (както във всичко) трябва да се хапва умерено

8. Въглехидрати

„Бързите“ въглехидрати (сладкиши, бял ориз, тестени изделия, хляб) могат не само да причинят наддаване на тегло, но буквално да изсмучат енергията. Факт е, че те бързо повишават нивата на кръвната захар, а това е последвано от намаляване на нивата на инсулин, което води до чувство на умора.