0

С възрастта в човешкото тяло настъпват определени промени и алергичните реакции придобиват своя специфика. Те нямат сезонно обостряне, могат да се появят съвсем неочаквано и не винаги се поддават на конвенционално лечение. Ето някои от особеностите им. 

Полинозата или сенната хрема - алергичен риноконюнктивит, причинен от патологична реакция на имунната система към цветен прашец - е по-характерна за младите хора и хората на средна възраст, но тези над 60 години са по-склонни да имат хранителни алергии. Например много често пациентите в напреднала възраст започват да забелязват сърбеж и обриви, когато ядат доста познати и обикновени храни. Често пациентът първо се обръща към дерматолог и когато лечението не работи, той започва да търси друга причина и е изненадан, когато го посъветват да отиде при алерголог. Как, защо? Досега не е имало проблеми с тези продукти? 

Факт е, че хранителните алергии често проявяват свръхчувствителност от забавен тип. Алергенът се натрупва в тялото и започва да се проявява едва на 50-60-годишна възраст. Същото важи и за алергиите към домашни любимци, известни също като епидермални алергии. В този случай алергенът не е козината, както се смята, а протеин, който се съдържа в телесните секрети на животното - пот, урина, слюнка и др. Човек, който цял живот е отглеждал котки или кучета у дома, в напреднала възраст, след контакт с домашен любимец изведнъж започва да усеща запушен нос, хрема, сърбеж в очите и други симптоми на алергична реакция. В този случай алергията също има кумулативен характер.

Лекарства

Друг вид алергия, която има своята специфика в напреднала възраст, е лекарствената алергия. Има класически списък с лекарства, които предизвикват реакция на имунната система, това са анестетици, йодни препарати, витамини С, D3, група В, нестероидни противовъзпалителни средства, но алергията към тях се проявява в ранна възраст. До 60-годишна възраст човек като правило има няколко хронични заболявания и съответно приема голям брой лекарства, понякога повече от 5 различни на ден.

Компонентите на лекарствата взаимодействат и на фона на метаболитни нарушения, свързани с възрастта, предизвикват алергична реакция. Тя може да се прояви като обикновен обрив, сърбеж, подуване или по-тежки ефекти като анафилактичен шок или ангиоедем (ангионевротичен оток). Обикновено такава алергия започва да се проявява в рамките на една седмица след приема на ново лекарство и изисква пълно оттегляне на това лекарство, както и незабавно посещение при алерголог.

Алергии от всякакъв произход също могат да бъдат провокирани от наличието на заболявания, свързани с възрастта, като бронхиална астма или автоимунен тиреоидит, така че е необходимо да се вземат навременни мерки, за да се контролират.

Характеристики

Лечението на алергии при възрастни хора също има свои собствени характеристики. На първо място трябва да се отбележи, че лекарите са ограничени в избора на средства за коригиране на тази патология поради съществуващите възрастови ограничения. Например, алерген-специфичната имунотерапия, едно от най-ефективните лечения за алергии, е противопоказана при хора над 65 години. Ето защо основната задача на лекуващия лекар е да открие причинителя на алергията и да я елиминира напълно. Но това не винаги е възможно, както например при алергия към домашен акар, който живее в праха и присъства в почти всеки дом. В арсенала на алерголога остава само симптоматично лечение.

Но медицината не стои на едно място и в момента се провеждат изследвания на лекарства от ново поколение, които ще решат проблема с възрастовите ограничения. Например в Европа учените разработват ваксина за котки, която неутрализира протеина, който причинява симптоми на алергично заболяване при собствениците на домашни любимци.

Кучета помагат на децата

Японски учени установиха, че децата, които са имали домашен любимец, когато са били малки, са с 15 процента по-малък риск от хранителна алергия, съобщи  "Дейли мейл".

Рискът от хранителна алергия за децата намалява и ако майката е имала домашен любимец през бременността. Израсналите с куче по-рядко имат алергия към яйца, мляко и ядки, а котките намаляват риска от алергия към яйца, пшеница и соя. Тъй като вече 10 процента от децата страдат от хранителна алергия, а и броят им се увеличава, учените се надяват, че предлагат нов начин за ограничаване на проблема, припомни БТА. Екипът, ръководен от д-р Хисао Окабе от Медицинския университет във Фукушима, е анализирал данните за 65 000 деца, проследени, докато са навършили три години. 

Водеща теория за увеличаването на алергиите е хигиенната, според която хората в голяма част от света живеят в твърде чисти условия. Микроорганизмите научават имунната система да разграничава безвредните от вредните дразнители. Възможно е домашните любимци да предотвратяват хранителните алергии, като засилват микробиома. Известно е, че те увеличават добрите бактерии и децата стават по-малко уязвими.

Рецептата на Баба Ванга

2 суп. лъжици широколист живовляк и по 1 суп. лъжица жълт кантарион и маточина се заливат с литър студена вода. Слага се на котлона, държи се десет минути, след като заври. Прецежда се в термос и се пие топло - три пъти по 1 чаена чаша преди хранене. Това е количеството за един ден. Започва да действа след втория-третия. Ако пиете тази отвара три месеца, симптомите на алергията ще изчезнат напълно.

По съвет на Петър Дънов

1 супена лъжица пелин се запарва с 1/2 л вряща вода. Кисне захлупено 1/2 час. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка. 

Срещу сезонна хрема

Няколко дни преди очакваното сезонно обостряне сутрин и вечер пийте по една чаена чаша разтвор от ябълков оцет, приготвен, като в чашата с вода се сипват 2 чаени лъжици оцет и 2 лъжици мед.

Когато липите разцъфнат

В 50 милилитра вряла вода се пускат 2 щипки коприва. Оставяте да изстине. Прецеждате и пиете по две чаши на ден.

При обриви

Две супени лъжици пресни или изсушени листа от къпини и малини се попарват в 600 милилитра вода. Прецежда се и се пие като чай по 100 милилитра половин час преди ядене.

Народни лекове за кашлица

  • Нарежете 1 среден лук, сложете в чаша врящо мляко и сварете на слаб огън. Изпийте на два пъти.
  • Нарежете 5 глави лук, налейте 1 литър вода, добавете 5 с.л. мед и оставете да заври. Пийте по 1 с.л. 3-4 пъти на ден за смекчаване на суха дразнеща кашлица.
  • Добавете чаена лъжичка анасонови семена в чаша вода. Сварете, изцедете и пийте през деня.