0

А нгло-американската актриса и певица Анджела Лансбъри почина пет дни преди 97-ия си рожден ден. Тя е издъхнала в съня си в дома й в Лос Анджелис, съобщиха опечалените близки.

Кариерата й продължава повече от седем десетилетия, по-голямата част от която в САЩ. Най-известна е с ролята си на Джесика Флечър в сериала „Убийство по сценарий“ (1984-1996).

Родена на 16 октомври 1925 г. в Лондон, тя принадлежи към висшата средна класа. Майка й е актрисата Мойна Макгил (родена Шарлот Лилиан Макилдоуи). Баща й, Едгар Лансбъри, е богат английски търговец на дървен материал и политик, член на Комунистическата партия на Великобритания и бивш кмет на столичен квартал. Неин дядо по бащина линия е лидерът на Лейбъристката партия и антивоенен активист Джордж Лансбъри.

Анджела е на четири години, когато майка й ражда близнаците Брус и Едгар, а има и по-голяма полусестра, Изолда, дъщеря от предишния брак на Мойна с писателя и режисьор Реджиналд Денъм. Разрасналото се семейство се пренася в имение в Мил Хил, Северен Лондон. Бъдещата актриса е на девет, когато нейният баща умира от рак на стомаха. Изправена пред финансови затруднения, майка й търси спасение, като се сгодява за шотландския полковник Леки Форбс и се премества в къщата му в Хампстед, а Анджела започва да учи в гимназията Саут Хампстед. Анджела чете много, интересува се от кино и театър, вживява се в различни персонажи. През 1940 г. започва да учи актьорско майсторство в Училището за пеене и драматично изкуство „Уебър Дъглас“ в Кенсингтън, Западен Лондон, като за първи път се появява на сцената като чакаща дама в училищната продукция на Мари Шотландска на Максуел Андерсън.

Същата година умира дядото на Анджела и те се преместват да живеят в САЩ. Лансбъри печели стипендия от Американското театрално крило и започва да учи в Школата за драма и радио „Фейгин“ (Feagin School of Drama and Radio).

Дебют

През 1942 г. в Холивуд тя подписва договор с „Метро-Голдуин-Майер“ и получава първите си филмови роли в „Газова светлина“ (1944) и „Портретът на Дориан Грей“ (1945), печели две номинации за „Оскар“ и награда „Златен глобус“. Участва в още единадесет филма за „Метро-Голдуин-Майер“, но най-вече в поддържащи роли.

След приключване на договора й през 1952 г. започва да допълва филмовата си кариера с театрални изяви. Като поддържаща актриса участва във филми като „Кралският шут“ (1956) и „Сини Хаваи“ (1961).

Ролята й във филма „Манджурският кандидат“ (1962) получава широко признание, цитира се като едно от най-добрите й изпълнения и получава номинация за наградата „Оскар“ за най-добра поддържаща актриса. Преминава в музикален театър и най-накрая придобива известност, като играе водеща роля в мюзикъла „Мейм“ на Бродуей (1966), който й носи редица награди.

През 1971 г. играе ролята на г-ца Прайс във филмовия мюзикъл „Копчета и метли“. За работата си получава номинация за „Златен глобус“.

През 90-те години озвучава г-жа Потс и императрица Мария, съответно в анимационните филми „Красавицата и Звяра“ и „Принцеса Анастасия“.

През 2018 г. изпълнява ролята на дамата с балоните във филма на „Дисни“ „Мери Попинз се завръща“ и озвучава кмета в „Гринч“.

Награди

Носителка е на шест „Златни глобуса“, както и пет „Тони“ (най-високата американска театрална награда). Номинирана за три награди „Оскар“ и осемнадесет номинации за „Еми“.

През 2014 г. Лансбъри е назначена за дама командир на Ордена на Британската империя от кралица Елизабет II за приноса й към драматичните изкуства и филантропията.